View Single Post
Old 03-09-2008, 21:46   #28
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Jak chcesz to możemy porozmawiac ale pamietaj, ze tylko teoretycznie bo ja hodowca nie jestem i nigdy nie będę Nie reprezentuję więc żadnego oficjalnego stanowiska a jedynie własne poglądy, które nie przekładaja sie (w tym przypadku) na rzeczywistośc

Więc teoretycznie: gdyby obowiązywały mnie przepisy m.in uwzględniajace bonitację i jako hodowca nie miałabym żadnych podstaw aby podejrzewac nierzetelnośc wyników bonitacji to tak- byłby to dla mnie wyznacznik, z którym sie nie dyskutuje.Czyli wynik bonitacji "za niski wzrost wg wzorca" dyskwalifikowałby psa. W tqakim przypadku nie ma miejsca na przewidywania i dyskusje, takie prawo ma ew. komisja hpodowlana (poradcy?) ale wieloosobowa (nigdy 1 osoba !!), Czlonkowie takiej komisji, na podsatwie swojej wiedzy i doswiadczenia z rasa mogliby warunkowo dopuscici takiego psa do hodowli, dajac go do suki, o ktorej wiadomo, ze daje dobry wzrost swoim potomkom. Oczywiscie, zakladamy, ze pies jest wqart takiego "wyjatku" czyli odsuniecie go od hodowli wiaze sie z tryzykiem utraty innych, bardzo waznych i cennych cech

W opcji, braku obowiązku bonitacji decyzje ktora z cech jest wazniejsza spada na hodowce. I mimo, ze brzmi to jak herezja to juz lece tlumaczyc Aby pies dostal (w Polsce np) prawa hodowlane, musi otrzymac minimum 3 oceny doskonale, na wystawach, od 3 roznych sedziow. zatem jesli dany pies takie uprawnienia posiada, to znaczy, ze sedziowie zdecydowali iz jest on doskonaly (doskonala zgodnosc ze wzorcem). I nie ma tu znaczenia czy sedzia mierzy psy czy nie. mamy wiec opinie przynajmniej 4 osob, z ktorych przynajmniej 3 uznajemy za specjalistow, uprawnionych do sedziowania danej rasy
jesli wiec hodowca uzna, ze mimo brakow we wzroscie, pies jest bardzo cenny dla hodowli, potrafi z duza doza prawdopodobienstwa stweirdzic, ze ze skojarzenia jego suki i danego psa urodza sie szczeniaki, ktore beda spelnialy wzorzec plus dodatkowo wniosa pare innych, fajnych cech to taka decyzja jest mozliwa i akceptowalna.

najczesciej to zycie weryfikuje decyzje.. czy bylo warto czy nie.. a hodowca zostaje osoba, ktora ma swiadomosc ponoszonego ryzyka.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote