Ondro, točíš vše trochu jinam. Pokud užiješ něčí dílo jako zdroj ke svému vlastnímu, je vše v pořádku (pokud tedy uvedeš zdroj, ze kterého jsi čerpal). Nikdy ale nemůžeš vzít např. celou práci cizího člověka, podepsat se pod ní a vydávat ji za svou.
Jinak já se vůbec nebráním, aby někdo používal mé fotky nebo texty (a výše jsem to už zmínil). Ale pouze v případě, že k tomu dám svolení. i 10 leté dítě ví, že když si chce půjčit cizí věc, musí se jeho majitele dovolit. Tolerance samozřejmě, pokud mne kontaktuje dítě a požádá o použití mé fotografie ke smysluplnému účelu, rád mu ji poskytnu. Co se týká ČsV oposkytl jsem už minimálně ve dvou případech své fotky studentům, kteří je potřebovali do svých školních prací. V tom problém není. Ale pokud někdo přijde a jen si mou věc prostě vezme, tak je to prostě krádež a nemá to s tolerancí a lidskostí nic společného.
Co se týká autorského zákona, nech si dát nějakou konzultaci od právníka. Já se psaním a focením živím, takže o tom něco málo vím. Několik přednášek našich špičkových advokátů, zabývajících se tímhle tématem jsem už také vyslechl v rámci seminářů Syndikátu novinářů ČR.
Ještě jednou opakuji, krádež je krádež a nemá s lidskostí ani s tolerancí nic společného.
|