Quote:
Originally Posted by evikzegar
No ja powiem, ze gdybym był hodowcą i ktoś miałby kupić u mnie szczeniaka tylko dlatego, ze ładny to raczej by go nie dostał za żadne pieniądze.
Wilczaki są cieżkimi psami, którym nalezy poswiecić naprawdę maksymalnie dużo czasu i pracy na wychowanie. Takiego psa nie kupuje się ze względu na wygląd i ze względu na sąsiadów, aby mieli czego zazdroscić.
W innym przypadku mozemy zrobić bardzo dużą krzywdę psu, a niedajboze sobie i innym. Zawsze musimy to rozważyć aby potem nie było, że nikt nam tego nie mówił. Wilczaka nie można zostawić na wychowanie samemu sobie. Trzeba naprawdę dużo pracy i serca włożyć w jego socjalizację do zwierząt ( wszystkich zwierząt ), ludzi oraz innych zwykłych przedmiotów i zdarzeń. Nigdy nie wiemy czego nagle się wystraszy. Sytuacje dla nas zupełnie normalne dla wilczaka już takie nie są. Moze się zdazyc, ze wilczak moze nagle zareagować strachem, agresją na zwykłe otwarcie parasola przez stojąca obok nas osobę.
Co do pytań to nie chodzi jakie nalezy zadać hodowcy.
Te pytania nalezy zadać sobie czy naprawdę chcemy takiego psa i w jakim celu, czy jesteśmy w stanie poświęcić mu wystarczająco dużo czasu, czy jestesmy w stanie sprawić tak aby nasz pies był szczęśliwy.
Wiadomo, ze szczęśliwy wilczak to :
dostatecznie wymeczony ( zabawa z innymi psami, bieganie, zabawy umysłowe)
niestety brudny ( wszelkiego rodzaju padliny są mile porządane, błoto itp )
Dobrze najedzony ( niestety czasami sa wybredne )
Wtedy mamy kochanego zmeczonego brudnego i smierdzącego pupila, który jest szczęśliwy.
Ja bym bardzo poważnie rozważał zakup wilczaka.
Powiem tylko tyle, że warto się poświecić bo nikt nie potrafi oddać tyle uczucia jak wilczak.
|
Chcaiłabym żebyśmy się dobrze zrozumieli - nie chce psa tylko dlatego że wygląda tak czy inaczej, chcę psa bo odpowiada mi jego charakter. Padline i inne swinstwa przerabiałam i przerabiam do dziś z moim pudlem.
Nie chciałabym też żebyście pomyśleli: o! wpisała się na forum paniusia z pudlem i zachcaiło jej się wilczaka

. Bo tak nie jest. Decyzja o posiadaniu wilczaka jest przemyślana, rozważone są wszystkie za i przeciw.