View Single Post
Old 29-09-2008, 22:00   #11
Joanika
Junior Member

Send Message via Gadu Gadu to Joanika

Quote:
Originally Posted by maria_i_wilk View Post
ps. proszę nie brać tego powyżej pod kątem CAŁOŚCI zachowania człowieka wobec swojego psa, a tylko kwestii szkolenia - jak szkolić, by nie mieć niepowodzeń, ze skutkami ubocznymi włącznie. W każdym z nas tkwi zwierzę działające na emocjach i gdy ktoś z nas w normalnym życiu popełni odruchowo, z emocji, jakąś rzecz, która skrzywdzi psa, to może niech sobie ten ktoś na własnym podwóku zrobi rachunek sumienia i liczy na to, że każde zwierzę się może pomylić i pies to uwzględni... i my, inni ludzie też.
nie wiem czy Cie dobrze zrozumiałam, wydaje mi się że piszesz tutaj o skrajnych sytuacjach kiedy to podczas szkolenia właściciel wymusza bezwzględnie siła wszystkie zachowania i leje psa przy niepowodzeniach. Ja jestem jak najbardziej za pozytywnym szkoleniem ale pewnych rzeczy po prostu nie da sie nauczyć klikerem, no nie wyobrażam sobie szkolenia OB za pomocą klikera. A to że szarpnę delikatnie smyczą mojego psa podczas nauki chodzenia na smyczy - nie dzieje mu się zadna krzywda (przypominam: suka pudel, 5,5 kg) jakbym szarpnęła mocniej, delikatny pies by mi się na kawałki rozleciał I też nie może ślepo wierzyć że tylko i wyłącznie kliker jest jedyną metodą szkolenia - bo to nie prawda.
Joanika jest offline   Reply With Quote