Quote:
Mam wiec nadzieje, ze klatka do niczego sie nam juz nie przyda - serce mnie bolalo, kiedy Halle w niej zamykalam!
|
dobra klatka nie jest zla, ja bym jednak nie rezygnowala z przyuczania szczeniaka do przebywania w zamknieciu, w krotkich seriach, w czasie gdy jestescie w domu; moze sie to wydawac teraz nie potrzebne , albo smutne , ze nikt nie kreci sie pod nogami, ale przydaje sie chociazby podczas psich spotkan, gdy wilczaki musza chwile"odpoczac" etc.; metody podawal wczesniej Przemek : )
Quote:
Gdzie moge znalezc informacje na temat zapotrzebowania wilczaka na witaminy i mikro- oraz makroelementy? =A6ledzilam ostatnia dyskusje na temat dodatku wapna i witamin do pozywienia i chcialabym cos doczytac.
|
literatura "psia" wystarczy, trzeba tylko poszperac w tytulach i zrobic male kompedium (bywaja sprzeczne teorie u kilku autorow: ) polecam Panstwowe Wydawnictwo Rolne i Lesne, poza tym mamy na liscie weterynarzke : )
nie spotkalam sie jeszcze z opinia o innym zapotrzebowaniu wilczakow na wit i mineraly niz reszta psiakow, choc bywaja szkoly karmienia CSV a'la wilcza dieta: surowizna, kosci i inne rozmaitosci : ) zeby nie popelnic bledow trzeba sie wtedy pobawic w dietetyka
mimo wszystko czeweczka to pies (ulepszony : ) i na suchej karmie tez niezle zyje
Quote:
My podajemy Halii Eukanube (jagniecina z ryzem) raz dziennie gotowane mieso (drobiowe, podroby wolowe lub cielece lub wolowina) z dodatkiem kilku lyzek ciemnego ryzu i czasami warzyw (i do tego dajemy troche wapna od weta), raz na 2-3 dni kilka lyzek twarogu i zoltko kurze.
|
pytanie w jakim celu ?
1. eukanuba jest jedna z lepej skomponowanych karm na polskim rynku, i ostroznie dodawalabym jeszcze jakiekolwiek preparaty (szczegolnie z mineralami i wit. nie rozpuszczalnymi w wodzie - ryzyko przedawkowania!)
Quote:
Generalnie widze, ze taka dieta jej odpowiada (mieso z ryzem oraz twarozek szczegolnie)
|
mnie tez by pasowala : ))))
Quote:
jednakze kupa jeszcze nie jest dobrze uformowana ,czasami stanowczo za luzna - i teraz nie wiem czy to sprawa diety czy tez tego, ze Halla co chwile zjada jakies paskudztwo na spacerze
|
a w jakim wieku szczeniectwa jest Halla?
warto sprawdzic i na kilka dni przeniesc sie na czysta laczke , albo zastosowac dluga smycz;
2.dla mlodych psiakow , ktorych uklad trawienny nie potrafi jeszcze dac rady obciazeniom, czeste zmiany diety tez sa powodem "problemow";
drapiezniki , w tym psy , maja raczej monotonne pozywienie, stad nie wskazane jest wciaz nowe menu; dodatkowo zaleca sie dluzsze stosowanie jednego"zestawu zywienia", - organizm przystosowuje sie przez jakis czas do pobierania potrzebnych mu skladnikow i pozniej stabilizuje ten stan (przeciwnie do urozmaiconej diety ludzkiej);
3.pewien wyjatek w urozmaicenieniu diety jest dobrym narzedziem w szkoleniu , np. super pachnaca wedzona szprotka, albo piers kurczaka i Fany staje na uszach : ) ale tak za friko to czysta rozpusta : )))) kto nie pracuje, niech nie je : )
Pozdrawiam
Kamila i Fany (ktora wciagnela dzis na spacerze jakich chlebek

)