Quote:
Nie zamierzałem Ciebie urazić. Jeśli poczułaś się urażona - wybacz proszę.
|
Nie uraziłeś mnie

Przecież nie hoduję wilczaków i mam tylko wilczakopodobnego kundelka, więc Twoje uwagi nie dotyczyły mnie bezpośrednio. Pomyślałam, że mogą urazić tych, którzy kupują psy pod kątem ich wystawiania i rozmnażania, a przy tym skądinąd bardzo je kochają.
Quote:
Będąc na spadzie w Późnej nie wszystko mi sie podobało. Mam nadzieję że to tylko zbieg okoliczności spowodował taki mój odbiór
|
Rozumiem. Każde środowisko wytwarza "kulturę" która nie wszystkim musi odpowiadać. Na szczęście nie żyjemy juz w komunie i możemy sami wybierać z kim się zadajemy.
Quote:
a) A czy ja przypiąłem sie do Przemka i Margo?!
b) A kto powiedział że hodowla to musi być gułag?
Chodziło o metody i podejście ale Ty chyba się chcesz troszkę pokłócić, co?
|
Nie, nie chcę się pokłócić. Próbuję ci wytłumaczyć, że jesli ktoś wybiera psa pod kątem jego cech fizycznych, psychicznych i wartości hodowlanej, jak np. robią to Przemek i Margo to nie znaczy, że jest niemoralny.
To, że hodowcy zależy, żeby szczeniak o dużej wartości hodowlanej mógł w pełni wykorzystać swoje możliwości jest dość naturalne. Ale każdy rozsądny hodowca gdy bedzie miał wybór miedzy osobą ciepłą, kochającą zwierząta, która nie chce psa wystawić i ambitnym choć lodowatym potencjalnym właścicielem championa, wybierze tego pierwszego.
Jesli się mylę, to niech mnie Margo poprawi
Z kolei kupujący tez nie wie jak ułożą się jego stosunki z psem - charakter i temperament psa i tak "wyjdą na jaw" dopiero po jakims czasie. Może trafić na wrednego championa, kochanego championa, wrednego kundla i sympatycznego kundla. Nie śmiej się: niesympatyczne, agresywne, głupie psy zdarzają się nawet w porządnych domach, gdzie właściciele starają się je dobrze wychowywać.
Quote:
Pora pomysleć gdzie, jako słodka 11-to latka popełniłaś błąd.
|
A może nie popełniłam? Babcia miała bardzo silną i tzw. charyzmatyczną osobowość: wszystkie psy i dzieci zawsze za nią szalały...
Quote:
Geny to predyspozycje a nie wyrok z czasem obracający sie w rzeczywistość.
|
Masz rację. Ale grają dużą rolę i nie da się ich oszukać. Zwłaszcza widać to obserwując zachowania psów. No i niektórych ludzi.
Quote:
a teraz uśmiechnij sie bo i ja się do Ciebie uśmiecham
|
Ja się zawsze uśmiecham...