Quote:
Originally Posted by Marcin L.
Barina ma pół roku - jest dość duża nie jest otyła a juz waży 29 kg. Czy to normalne ?
|
Myśle, ze tak bo u szczeniaczka ta waga zmienia się i bywa z nią różnie. Czambor kiedy miał 5 miesięcy i postanowił być wyższy niż jego pan

jad i rósł na potęge. Na szczęscie wybiłem mu to z głowy jako pomysł nierealny . Wtedy ważył jako 5 miesięczny szczeniak 30 kg i miał 60 cm wzrostu.. Jednak szybko przez dużą dawkę ruchu fizycznego waga wróciła do normy, a maluch stwierdził, ze właściwie to nie musi prosić o jedzenie 8 razy dziennie. Teraz czasami mu się to też zdarza ale po 2 dniach nie ma ochoty nawet na soczystą wołowinę. Oczywiście na zime zawsze wilczaki robią większe zapasy i wtedy należy im to rekompensować większą dawką ruchu, aby nie pozwolić im utyć. Ja już od 6 miesiąca wprowadziłem zasade stałej pory posiłku i tylko 2 razy dziennie. Ta zasada obowiazuje do dzisiaj i jeśli mysza nie jest głodna to pierwszy posiłek pomijamy. Niestety nawet jak mu się przypomni za 2 godziny i się upomina to musi czekać do następnego. Bardzo szybko się do tego przyzwyczaił, choć czasami jest zły, ze nie dostaje jedzenia wtedy kiedy on chce, a jak go potem dostaje to potrafi się obrazić i stwierdzić, ze teraz to nie będe już jadł.