View Single Post
Old 07-12-2008, 21:13   #33
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
na przyklad- pojade do hodowcy mami kilka szczeniakow na podworku, jeden wpadl w oko, bo podoba sie mi jego charakter/jakas anatomyczna rzec, ale ten drugi lepszy bo ma jasnejsze oko/ ogon lepszy/ czy... wyobrasz sama ... i podobne.
i wiem ze wedlug to co pisalam do hodowcy, to musialam brac tego innego, ale... no jakos on mi niekleji sie i tyle.
to ktorego by bralas?
ja to wiem ktorego
To zalezy od sytuacji... czasem trafia sie tak, ze po selekcji na eksterier i charakter zostaje kilka psow do wyboru. I wlasciciel moze zadecydowac, ktory bardziej wpada mu w oko... Ale czasem jest tak, ze do opisu pasuje tylko jeden... Pytanie: pozwolic wlascicielowi wybrac i popelnic blad, czy namowic, zeby zaufal hodowcy...
Ladnie pasuje tu wlasnie przypadek Gagi... Chciala psa 1) DUZEGO, 2) nastawionego na czlowieka i 3) dobrego eksterierowo. Szczeniak byl wybrany i Gaga przyjechala po odbior - najbardziej latal za nia Cerber, a najbardziej podobal sie Camio. Cheitan calkiem nas olal i latal tylko za swoja mamuska...
Gaga mogla wybrac Cerbera, ktory byl przyjacielski, duzy, ale gorszy od braci. Albo Camio, ktory teraz jest mniejszy niz bracia i bardziej samodzielny?
Zaufala i ma to co chce - przyjacielskiego Ksieciunia o wielkosci malego kucyka...

Oczywiscie nie kazdy wybor pasuje dokladnie do listy zyczen, kazdy pies ma jakis minus, a na zachowanie ma duzy wplyw sam wlasciciel. Ale podstawa jest zaoferowanie chetnemu psa, ktory najbardziej bedzie odpowiadal temu, czego dana osoba oczekuje... Nawet jesli czasem oznacza to odpowiedz "takich psow nie hodujemy - a jesli sie trafi to jako wypadek przy pracy" ...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote