Quote:
Originally Posted by Gaga
Ja jestem ciekawa ilu hodowców szczerze sprzedało jakieś swoje szczeniaki jako "pety", z takim wpisem właśnie? Bo ja, jak dotąd słyszałam o takich dwóch?  No może 3... i absolutnie wszyscy sa przekonani, że kupili najlepszego szczeniaka z miotu :P
Jakos w innych rasach dośc powszechne jest, że dzieli się miot na te "na wystawy" i "na kanape".. i kazdy wie co kupuje.. a wilczaki ? Po prostu super rasa 
|
I niestety tak bedzie... Bo pomijajac widoczne wady, jak zgryz, itp to jak okreslic, ktory pies jest petem pod wzgledem eksterieru? Bo jest najgorszy w miocie?
Daleko szukac... Znasz przeciez nasz miot 'A' - jeden z psiakow byl inny niz reszta, a ze ze wzgledu na charakter najbardziej z miotu nadawal sie na psa na obrone i inne typy szkolen, wiec poszedl wlasnie do osoby, ktora sie tym sie chciala zajmowac.. Stalo sie jednak tak, ze trafil na ringi i ... obecnie to jeden z najbardziej utytulowanych psow tej rasy na swiecie... Ten "najgorszy" pies z miotu zostawil daleko w tyle mase psow wybieranych jako przyszli zwyciezcy...
A to wszystko dlatego, ze czasem najgorszym pies z jednego miotu jest lepszy niz najlepsze psy z wielu innych hodowli CzW...

I niektore mioty W CALOSCI kwalifikuja sie do wpisu "pety", a niektore W CALOSCI sa niezle eksterierowo...
Oczywiscie istnieje mozliwosc wyznaczenia komisji, ktora ocenia jakis miot, ale musialoby to byc ocena anonimowa (aby nie decydowala nazwa hodowli) i przeprowadzona przez ludzi ktorzy sie ZNAJA... I zawsze bylaby walka, gdy jakis hodowca dostalby u swoich "przyszlych championow" wpis "szczeniaki kwalifikuja sie jedynie na pety...