View Single Post
Old 08-12-2008, 12:36   #8
wolfin
Moderator

wolfin's Avatar

Send a message via ICQ to wolfin Send a message via Skype™ to wolfin

Quote:
Obecnie mamy sytuację lekko chorą bo powstała jakaś niezrozumiała presja na wystawianie wszystkiego, jak leci.. byle więcej, glośniej... efekt taki sobie bo zamiast pokazywać to, co najlepsze, pokazuje się wszystko..
Dobre w tym wszystkim jest to, że widownia ma szansę obejrzeć i sukcesy hodowli i...wtopy Ale jakoś nie wierzę, że taki przyświeca cel hodowcy
ale moment, ja to za zeby pokazac wszystkie szczeniaki z miotu choc raz, choc na klubowej wystawe. i liudzi musza wedziec jak wygliada i ta "wtopa".
bo hodowanie to genetyka, a jesli czytalas Mendela, to on bawil sie w 4- 16 genow z kwiatkami, a pies ile ich ma? 5 czy 6? a moze ?000 genow, i kedy w miocie rodzi sie 5 stuk to mami jakies 5 % genotypu KTORY moze byc w tej kombinacii.
jesli beda pokazywane tylko te super z miotu, to jak bedziemi wiedziec ze z 5 st. 4 sa pety a ten 1 dobry?
ja za pokazane wszystkich.

i:
kazdemu hodowcy moze wyjsc wtopa- kazdy (ten kto chce) oblicza genotyp, ale nie on jest tu Bogem, i muszi liczy cie z Natura.
same wiemi kilka miotow, gdzie od doskonalych rodzicach urodzili, takie sobie, czy - choc i przyklad Cheo- ma siersc taka jaka ma, ja ryzyko policzylam i mami jaka siersc- doskonala, dluga, obfita, wilcza, u wszystkich prosta i prawidlowa.

p.s. kedy robimi wybor psa, czy suki na kogo patrzymi- na super ch z tego miotu, ktory nas interesuje czy na.... same najbrzydsze psy z tego miotu? a dla czego? moze ktos z hodowcow odpowie.

Last edited by wolfin; 08-12-2008 at 12:42. Reason: p.s.
wolfin jest offline   Reply With Quote