View Single Post
Old 08-12-2008, 13:55   #9
Gaga
VIP Member

Gaga's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to Gaga

Daiva, ja nie zamierzam potępiać kogokolwiek za efekty hodowlane bo nawet najszczersze chęci i solidne przygotowanie teoretyczne nie sprostają genetyce i efekt może nie okazać się zadowalający. Nikt nie ma złotej recepty na 100 % super miotów i nikt takiej recepty w najbliższym czasie nie wymyśli. Na tym polega hodowla, że na coś trzeba postawić, czasem kosztem czegoś innego.

Rzecz w tym aby naprawdę rzetelnie podejść do sprawy w chwili sprzedaży szczeniąt i nie opowiadać ich przyszłym właścicielom bajek, że to będzie na pewno doskonały miot, mega wielkich psów i super zgrabnych suczek i wszystkie są śliczne i cudowne.
Owszem, emocjonalnie podchodząc do sprawy- są. Ale wciskanie takich rzeczy laikom powoduje, że ich piesek wędruje na wystawę i..... zaliczają gorzkie rozczarowanie. Bo może ten psiak jest uroczy ale niekoniecznie jest naprawdę bardzo dobrym przedstawicielem rasy.

Nie wiem, może dlatego, ze dla mnie wystawa jest stresem to nie chciałabym ciągle zamiatać końca stawki albo obrywać często ocen bdb czy db.
Ja nie oczekuję, że hodowcy będą spowiadać się publicznie- bzdura. Ale szczera ocena sprzedawanego szczeniaka, ocena szans takiego psa…wobec nabywcy, to zupełnie inna bajka.

Hodowca psów to nie funkcja, to nie zawód i nie nazwa hobby - to tytuł i godność. Trzeba na nią zasłużyć i dobrze piastować.
チェイタン。
Gaga jest offline   Reply With Quote