View Single Post
Old 09-12-2008, 20:47   #12
wilczakrew
Senior Member

To też nie jest tak wszędzie jak piszecie. Ja swojego szczeniaka wybierałem sam i hodowca nie starał się nawet w to ingerować. Chciał sprzedać szczeniaki i postawił sprawe jasno - kto pierwszy ten lepszy. więc ja wybierałem z 10 szczeniaków i jedynym kryterium była komunikatywnosć szczeniaka. Wybrałem najgorszego psa z miotu, ale od początku komunikatywnego. Teraz jego komunikatywnosć mi czasami przeszkadza bo za dużo gada i się kłuci. Ale takiego szczeniaka chciałem. Od małego było widać u szczeniaka pewne wady i nikt mi nie wmawiał, że one znikną. Większosć przyszłych właścicieli jednak ma już znajomosć rasy i z pewnością wie czego chce. Tak nie do końca da sie im wcisnąć kit o najlepszym szczeniaku dając najgorszego peta. Ja swojego miałem nigdy nie wystawiać, a stało się inaczej i wiem, ze lada dzień zderze sie ze ścianą prawdy o moim psie bo zacznie się już poważna konkurencja na wystawach, a nie zabawa. Jednak mam nadziej, ze sędziów jest wilu i moze któremuś mój pies spodoba się i go bardzo dobrze oceni. Agresja o jakiej piszecie względem hodowców czy innych wystawiających jest niczym innym jak przerostem ambicji. Kazdy uważa swojego psa za najpiękniejszego i kazdy coraz mocniej się w tym utrwala. Kazdy ma do tego pełne prawo. To jest jedyny błąd jaki robią właściciele bo każdemu będzie podobac się zupełnie coś innego i każdy zauwazy coś czego nikt inny w tym najpiękniejszym psie nie dostrzeże. Nie powinien to być powód do awantur, ale do dyskusji. Zresztą ja sam się wkurzam jak ktoś krytykuje mojego psa i sam krytykuje inne psy. Więc zbytnio nie odbiegam od schematu. Jedyne co mnie różni to nie jest to powodem mojej flustracji i chęci wyładowania się na krytykującym.
wilczakrew jest offline   Reply With Quote