výcvik psů podle IRO a SZBK je podle jejich stanov sportovní výcvik. V hasičském zkušebním řádu jsou také mrtvé pachy ale je to samostatná zkouška cadaver. Ty co neudělali atest tak jsou v pohotovostní jednotce podle IRO, to je viď? atest je těžší než přezkoušení dle IRO, proto vidím tenhle problém, že když neuděláš atest ani na po třetí, tak končíš a se psem se už nesmíš účastnit ale v IRO můžeš po celý život psa neustále opakovat. SZBK a IRO jsou vedený na sportovní bázy, to mi nikdo nevymluví a jenom hrstka jejich členů má ambice dostat se do raktickýho nasazení a něco proto udělat. Jak jistě už víš dobrovolná záchranáři se už pod hlavičkou HZS nebo MV nedostanou do zahraničí na záchranné akce jen pouze pod IRO, MV si dělá samostatnou jednotku a ta je složená s profesionálů, kteří mimo jiné musí mít ten atest HZS -MV. Mrtvé pachy to je další kapitola sama o sobě: jen můj osobní názor!! já si myslím že má být vše takto: 1 pes mrtvé pachy, 1 pes živé osoby a na to kombinovat, udělal bych to že každý pes má svoji specializaci a tu bych zdokonaloval až do maxima a neučil bych ho tisíc věcí a aby je umněl jen na půl.
|