Quote:
Originally Posted by Rona
W czasach gdy usiłowałam szkolić jamnika  i pomagałam przyjaciółce zrozumieć ONa, sporo dowiedziałam się o psach, ale Tina wciąż wymykała się z reguł opisanych w książkach ....
|
Prawde mówiac to glownie wina ksiazek - wiekszosc, co tu duzo gadac, nadaje sie jedynie by staly na polce. Wielu autorow bazuje na psach amerykanskich, ktorych charaktery niewiele maja wspolnego z psami, ktore spotykamy u nas. A na naszych rynku pojawiaja sie jedynie tlumaczenia ich ksiazek. Wedlug nich dobry pies uzytkowy, pies z charakterkiem, to osobnik wymagajacy ze skonnoscia do agresji, ktorego powinno sie uspic...
Fennel tez nie jest o wiele lepsza, choc jej ksiazki mimo tego warto przeczytac.
Co do wychowania/szkolenia to polecam 'naszych' autorow: Mrzewinska, Gornego, a nawet Brzeziche. Ciekawe sa ksiazki niemieckich autorow - ale akurat te wartosciowe nie byly tlumaczone na polski....
Co do wilczakow to oczywiscie Okarma, Okarma, Okarma (w szczegolnosci "Wilk Monografia przyrodniczo-lowiecka") i dodatkowo Bereszynski. To chyba najlepsze ksiazki tlumaczace zachowania naszych czworonogow.... Bo bez bajeczek typu "wydaje mi sie" i "wedlug mnie", bo pisane przez naukowcow, a nie samozwanczych spec-trenerow...