Quote:
Originally Posted by Gaga
Na tym, zdaje się polega aktualizacja bazy  . Że "nieczynne" hodowle znikają z listy, podobnie jak te, które nie są jeszcze hodowlami. Nie analizowałabym tu akurat żadnej konkretnej hodowli, właśnie żeby uniknąć "kumoterstwa", baza nie jest niczyją znajomą, jest zbiorem obiektywnych danych i jesli jako taka ma służyć poszukującym, powinna mieć jasne zasady.Pytanie jest tylko o techniczne mozliwości aktualizacji. I na tym zyskują jedni a tracą inni 
|
Analizuje konkretna hodowle, bo jest tutaj dobrym przykladem.
Dla mnie nadal nie ma to sensu. Jesli ktos szuka miotu to zajrzy na liste na glownej stronie. Sama lista hodowli jest informacyjna. Jesli ktos jest zainteresowany konkretami to wejdzie na www lub napisze maila. Prawda jest taka, ze jak sie nie ma suki hodowlanej to taka reklama i tak nie jest potrzebna, bo miotow nie ma. Pomaga jedynie ludziom zorientowac sie kiedy moga sie czegos spodziewac po interesujacych ich psach - widzianych np. na wystawie. Przy obecnej czestotliwosci aktualizacji bazy danych, ja bym dala spokoj.
Ale jesli zdjecie nieczynnych hodowli ma pomoc w utrzymaniu ładu to nadal pytam, jak rozwiazac sprawe czynnych hodowli, ktore maja suke hodowlana, ale nie hoduja. Tak samo wprowadzaja zamet. Tak naprawde powinny zostac tylko hodowle aktywne caly czas.
Quote:
O ile wiem, waga tych rzeczy nie jest jednakowa. Chyba, że sie mylę? Może nie chodzi o zmuszanie a dotarcie do świadomości, że badanie nie jest potrzebne aby nasz piesek krył a suka urodziła, nie jest tez potrzebne do wypełnienia tabelki. Jest sprawdzianem stanu zdrowia naszego psa, wskazówką co możemy z nim robić, jak odżywiać, trenować itp. Wydźwięk hodowlany to ostatni z punktów, choć jak widać powinnam napisać "powinien być ostatnim punktem..."
|
Owszem waga nie jest jednakowa - ja pisze jednak o zaznaczaniu ludzi w bazie, a nie o ogolnych rozwazaniach nad robieniem badan. Dla mnie nie ma wiekszego sensu zaznaczenie kogos na czerwono, bo pies nie ma HD. To tylko wskazowka dla innych, a w zaden sposob nie uswiadamia wlascicieli o tym o czym piszesz. Uzmyslowi im to juz predzej jakas mailowa broszurka na ten temat. Poza tym kazdy kto oglada karte danego psa i tak widzi czy bylo badanie czy nie.
Quote:
Ja akurat nie żałuję .....
|
No ja zaluje, ze nie ma u nas takich przepisow, bo wszyscy musieliby zrobic badania HD, bonitacje i bieg - i nie byloby takiej sytuacji jak teraz, ze mozna kryc wszystko wszystkim - byle mialo 3 wystawy.