Thread: Lista hodowli
View Single Post
Old 10-02-2009, 02:03   #20
Rybka
Member

Rybka's Avatar

To ja jako osoba będąca od niedawna na WD i dopiero rozglądająca się za psem mogę tylko napisać, że przeszukując bazę ucieszyłam się, że mamy aż 19 hodowli w Polsce.
Po chwili zapał ostygł, kiedy okazało się, że odnośniki do stron internetowych nie są podlinkowane (hodowle te nie mają swojej strony z zapowiedziami miotów). Potem zauważyłam, że tylko kilka z tych hodowli to HODOWLE czyli miejsce, gdzie przychodzą na świat szczenięta.
I tutaj całą sprawę tak na prawdę ratuje baza WD- przy każdym opisie hodowli (właściele, adres, kontakt) są psy, które posiada dana hodowla. Tu można zobaczyć czy wychodzą z hodowli szczenięta, sprawdzić upatrzoną sukę czy jest przebadana pod kątem dysplazji i po rodowodach można fajnie sobie poskakać po wszystkich przodkach.
Baza na WD to na prawdę fantastyczna sprawa- i nie uważam, żeby była potrzeba segregowania hodowli. Baza jest na tyle przejrzysta i dobrze zorganizowana, że chcącemu na prawdę nie sprawia kłopotu wyszukanie hodowli, w których są regularnie szczenięta, a psy mają prześwietlenie w kierunku HD.
Oczywiście piszę tu tyko o hodowlach polskich.
Jedyne co mogę zasugerować to prosić hodowców o częstsze aktualizacje stron domowych dotyczące planowanych KRYĆ.