Thread: Lista hodowli
View Single Post
Old 10-02-2009, 12:55   #24
Rybka
Member

Rybka's Avatar

Quote:
Originally Posted by sssmok View Post
Ja mam inne zdanie glownie dlatego, ze inaczej korzystalam z bazy biorac szczeniaki. Nie szukalam wolnych miotow i hodowli, gdzie sa aktualnie szczenieta, ale przegladalam najpierw liste patrzac jakie psy maja hodowcy. Dopiero potem jak juz cos mi sie spodobalo patrzylam na prawa hodowlane i mioty. Wolalam po prostu czekac na miot po interesujacych mnie psach, nawet jesli mialo to sporo trwac.
Ale faktycznie, moze nie kazdy tak robi.
Nie zrozumieliśmy się... Chodziło mi o to, że w Pl jest dużo hodowli, ale tylko kilka z nich jest "czynna"- w sensie przychodzą tam na świat szczenięta...
Jeżeli szukałabym tak jak piszesz hodowli, gdzie są AKTUALNIE szczenięta to korzystałabym ze strony głównej, gdzie są zapowiedzi miotów.
A ja napisałam, że szukałam hodowli czynnych, i oglądałąm suki, które w tych hodowlach są. Przeglądałąm rodowody, oglądałam zdjęcia przodków i ewentualne mioty, jeżeli suki takowe dały. I tam również znajdują się dane czy pies był badany.
Czyli schemat mamy podobny. Tylko ja nie biorę pod uwagę hodowli, w których szczeniąt nie było i nie wiadomo czy będą... Co z tego, że suka mi się podoba skoro na miot będę musiała czekać... no właśnie ile?
W Pl mamy już całkiem niezły wybór, więc nie będę czekała na to, aż któraś hodowla w końcu zacznie kryć i wypuszczać szczenięta... Poza tym i tak nie znałabym drugiej połowy szczeniąt, ponieważ mało kto planuje krycie z wyprzedzeniem kilku lat...
Ale i na to jest rozwiązanie... Jeżeli suka mi się BARDZO spodoba, a krycie będzie bardzo atrakcyjne i niepowtarzalne, zawsze mogę zacząć męczyć takiego hodowcę, aby mi zostawił szczeniaka, przecież nikt nie mówi, że mam limit na jednego CZW

Sumując- nie wezmę "pierwszego lepszego" szczenięcia z hodowli, gdzie są akurat szczenięta (chyba tak mnie zrozumiałaś). Szukam w bazie suk, które mi odpowiadają pod jakimiś względami (chyba każdy ma swoje kryteria) i staram się dowiedzieć jakie są plany co do jej kryć. Jeżeli znajdę hodowlę nieczynną, posiadającą sukę, która mnie bardzo interesuję na pewno zadzwonię i zapytam o plany hodowlane...