Thread: Lista hodowli
View Single Post
Old 10-02-2009, 13:05   #25
Bajka
'Wilk z baśni' :)

Bajka's Avatar

Czytam sobie tak temat i piszecie,że to wszytko m. inn. po to, by łatwiej było zorientować się nowicjuszom. No to wyjaśnijcie mi proszę, bo już przestałam rozumieć a -wiadomo- mam się za nowicjusza i chętnie od bardziej doświadczonych i praktykujących się dowiem . Jak to w końcu jest:

Generalnie rejestrowanie przydomków i nie hodowanie-odnoszę wrażenie- widziane jest na forum "dosyć negatywnie". Gdy poszłam do związku z maleńką jeszcze Fu, żeby wyrobić jej paszport, pani w okienku zapytała, czy będziemy z małą jeździć na wystawy. Powiedziałam,że owszem, chcieli byśmy. "No to koniecznie pamiętajcie o zarejestrowaniu potem przydomka." Odparłam z uśmiechem, że mała jeszcze taka mała, że kompletnie nie patrzymy na nią pod kątem hodowlanym, a pani na to, że z hodowlami rożnie jest, ale praktykuje się, żeby prawa hodowlane zrobić, przydomek zarejestrować od razu, a potem kiedy się będzie hodowało, to czas pokazuje. Na koniec dodała, że zawsze mieć lepiej przydomek zarejestrowany i potem myśleć o hodowli, niż dojść do wniosku, że będzie się hodować i potem czekać i czekać na (bo ja wiem,jak to nazwać) "oficjalne uznanie przydomka i przebrnięcie przez papierkową robotę" bo to trwa. Odniosłam takie wrażenie, że "lepiej załatwić wcześniej papiery i niech sobie leżą z zarejestrowanym przydomkiem, niż nagle zdecydować się na hodowanie i załatwiać wszytko na wariata (albo w skrajnych przypadkach, rozmnażać bez papierów, 'bo kto by czekał'-tacy też pewnie są)". Ale może jedynie odniosłam takie wrażenie.
Dodatkowo, przeglądnęłam sobie naszą umowę kupna szczeniaka i tam jeden z punktów mówi o tym, że jestem zobowiązana do zrobienia małej praw hodowlanych... To znaczy co? Zrobić jej prawa obowiązkiem, ale przydomka nie bo to już gorzej widziane, bo przecież teraz kompletnie nie myślimy o hodowaniu?
Ja nie chcę, żeby ktoś negatywnie odebrał to co napisałam. Nie mam też charakteru interneowego wykłócacza. Po prostu zupełnie się pogubiłam...bo w związku kynologicznym mówią mi jedno, na forum czytam drugie... Może jest w tym wszystkim jakaś wspólna metoda której ja nie zauważyłam? Niech mi bardziej obeznani wytłumaczą, proszę.

www.wilkzbasni.pl
Kalaratri z Peronówki (Furia) & Clair De Lune Srdcerváč (Luna) & Bazyliszek Wilk z baśni
Bajka jest offline   Reply With Quote