Thread: Lista hodowli
View Single Post
Old 10-02-2009, 15:59   #35
Rybka
Member

Rybka's Avatar

Quote:
Originally Posted by sssmok View Post
Ale jesli taka suka jest niehodowlana, to nie zobaczysz hodowcy na liscie - i to jest to o czym pisalam wczesniej.
Chodzilo mi o taki przyklad. Widzisz na wystawie mloda suke, ktora bardzo Ci sie podoba. Rozmawiasz z wlascicielem, ale zapamietujesz tylko nazwe hodowli, a przydomka psa nie. W tym momencie masz problem, bo na liscie hodowli nie ma i w bazie musisz po kolei sprawdzac wszystkie polskie psy, az trafisz na tego hodowce.
ssmoku, ale nie masz do końca racji...
Nie rozumiem do końca pojęcia lista i baza. Ale... na stronie głównej WD wchodzę do działu "hodowle" i mam spis hodowców. Klikając na "więcej o tym hodowcy" widzę jakie ma psy... Nawet te niehodowlane.
Pierwszy prykład z brzegu- na liście jako pierwsza jest hodowla Braterstwo Wilczaków. Ma 3 suki... Mała Andariel nie jest jeszcze hodowlana bo to dziecko ale jest ujęta w spisie psów jakie posiada hodowla... I mogę obejrzeć jej rodowód- jeżeli mnie intereuje dzwonię do właścicela Daniela i pytam o plany dot. młodej. To samo jak na wystawie spotkam młodą sucz, która mi zapadnie w serce, a będę znała tylko jej porzydomek... Jeżeli będzie to np. suczka z Peronówki (podaję ten przykład, ponieważ Peronówkowych psów jest najwięcej i znalezienie takiej suki jest najtrudniejsze) to wchodzę w bazie na Peronówkę i pod psami, które w Peronówce mieszkają mam wszystkie szczenięta, które z niej wyfrunęły... Wszystkie psy mają w tej chwili fotkę, więc znalezienie rzeczonej suczki nie powinno zająć mi dużo czasu.
Dla chcącego nic trudnego.
Dlatego to czy w bazie są tylko hodowle czynne czy też takie, które nie miały jeszcze szczeniąt nie robi dużej różnicy, ponieważ psa można znależć w hodowli macierzystej... Będzie tam w dziale szczeniąt pochodzących z danej hodowli. A jeżeli nowa hodowla "przydomkowa" zacznie hodować to ich szczenięta z ich przydomkiem i tak automatycznie wskoczą na listę jako już czynna hodowla (gdyby takie hodowle z samym przydomkiem bez szczeniąt usunąć z listy). Więc czy hodowle nieczynne są czy ich nie ma na liście nie robi różnicy.
P.S. Nazwy hodowli użyte są dla przykładu, tylko i wyłącznie
P.S.2 mam niejasne wrażenie sssmoku, że chyba mamy ten sam punkt widzenia tylko troszkę inaczej go wyrażamy