Cytat:
Napisał lupi
Chodím po akcích klubu, po výstavách a když vidím (a to dost často) tu hrůzu, co se tam objeví...
|
Co tím přesně myslíte?
Trochu mimo téma, Unkase jsem naživo neviděla, ale sama se chystám na bonitaci a tyhle výroky mě popravdě řečeno odpuzují. Jestli můj pes neprojde, nebudu s tím mít žádný problém. Nechci, aby byl chovný, pokud není přínosem. Ale tyhle výroky čtu poněkolikáté: není tu hezký pes, je to hrůza... Vážně, člověk jako já, co nechová čsv 20 let - nebo nejméně 10 -okamžitě získá pocit, že kromě 2-5 psů jsou všichni hrůza a odradí ho kamkoli jít. Ne, nejsem "cíťa", ale jestli je to taková hrůza, nač ztrácet čas?
Pan Jedlička napsal článek o tom, že by se měly hledat přednosti. Jasně že spousta zvířat nevyhovuje, taky jsem vystudovala vysokou školu, dokonce tři (no a co, proboha??) a do 2 umím počítat. Ale přistupovat k tomu, že skoro všichni psi jsou hrozní, žádný se nelíbí atd. je vážně kontraproduktivní. Odradíte tím lidi, co třeba na bonitaci chtějí jít. Prostě mají pocit, že je to zbytečné. On je rozdíl mezi tím říct, že u psa je tohle a tohle nevyhovující, nebo že tuhle hrůzu jsem nikdy neviděl / a. To první inteligentní lidi pochopí, to druhé je otráví kvůli aroganci a absenci slušnosti.
Aby bylo jasné, co tím myslím: Taky bych dlouho a dlouho hledala. Ale pochopte, že někteří lidi nemají čsv v oku. Mají třeba prvního a tolik jich neviděli, takže jim připadá hezký, případně normální (v souladu se standardem). A zkusí to, nic víc. Nejsou to rozhodčí ani zkušení chovatelé. Jak mají vědět, že psi, které předvádějí na výstavě, jsou jedna velká hrůza? Copak se to nedá říct sice přímo, ale korektně?
Ema