Quote:
Originally Posted by Solveig
Co tím přesně myslíte?
Jasně že spousta zvířat nevyhovuje, taky jsem vystudovala vysokou školu, dokonce tři (no a co, proboha??) a do 2 umím počítat. Ale přistupovat k tomu, že skoro všichni psi jsou hrozní, žádný se nelíbí atd. je vážně kontraproduktivní. Odradíte tím lidi, co třeba na bonitaci chtějí jít. Prostě mají pocit, že je to zbytečné. On je rozdíl mezi tím říct, že u psa je tohle a tohle nevyhovující, nebo že tuhle hrůzu jsem nikdy neviděl / a. To první inteligentní lidi pochopí, to druhé je otráví kvůli aroganci a absenci slušnosti.
Aby bylo jasné, co tím myslím: Taky bych dlouho a dlouho hledala. Ale pochopte, že někteří lidi nemají čsv v oku. Mají třeba prvního a tolik jich neviděli, takže jim připadá hezký, případně normální (v souladu se standardem). A zkusí to, nic víc. Nejsou to rozhodčí ani zkušení chovatelé. Jak mají vědět, že psi, které předvádějí na výstavě, jsou jedna velká hrůza? Copak se to nedá říct sice přímo, ale korektně?
|
Tak tohle mi nedá ještě nenapsat - pro každého by měl být jeho pes tím nejhezčím na světě. Vždyť je to proboha jeho kamarád, ne výrobní prostředek. Nikdo nemá právo jejich psa veřejně shazovat, jen pragmaticky popsat nedostatky (a ty má nějaké asi každý). Majitel psa by měl být zároveň realista, který se s tím vyrovná a neměla by to být pro něj otázka bytí či nebytí. A účast jedinců, kteří mají třeba i zjevnou vylučující vadu, na bonitaci má velkou cenu právě v tom, že je o těchto "nepovedených" spojeních přehled. Psi s vylučující vadou (exteriérovou, nebo i vylučujícím výsledkem DKK) mají bonitaci zdarma. Prosím nenechte se odradit a svého psa na bonitaci přiveďte. To že pes neodpovídá dokonale standardu přece neznamená, že musí být "škaredý" (opět čistě lidské vnímání, psům úplně cizí).
Karel