Czy podczas egzaminu VZ1 pies może ciagnąć rower?
Pomaga wtedy przewodnikowi,a nie wiem czy to jest dozwolone, bo w końcu to egzamin dla człowieka, a nie psa.
Pytam, bo mój pies ma tendencje do wyrywania się naprzód - przed rower, choć przy rowerze tez potrafi biegać, np. po mieście tak jeździmy.
Byłam z nim na zawodach i pokonalismy trasę 9,6 km w 25, 30 s,a II dnia w 27,47 s. - z tym, ze był to teren płaski: lesne drogi, miejscami nieco piaszczyste,a el głównie błotniste
Musze jednak przyznać, że byli zawodnicy, którzy mięli naprawdę świetne czasy-nawet poniżej 20 minut.
Moj pies częśc trasy pokonał galopem, część kłusem.
Czy podczas egzaminu VZ1 pies musi biec kłusem czy może galopować?
Żałuję, że na zawodach psich zaprzęgów nie ma dłuższych tras dla rowerzysty i psa, dlatego zainteresował mnie ten egzamin. 20 km to juz jest jakaś namiastka wyprawy
A husky to przeciez głównie średnio- i długodystansowcy, a nie sprinterzy.
Z II strony jednak nie wiem czy mój pies poradziłby sobie tak jak Wasze wilczaki z biegiem w tak wysokich temperaturach po patelni!
Bieganie w temp. powyżej 20 C to nie jest jednak zgodne z ich naturą.
Co innego niezniszczalne CSV
Czy "marszobieg" w VZ2 oznacza,że:
1-trzeba przemieszczać się krokiem pseudochodziarskim -tzn. wyłącvznie szybki marsz,
2-mozna przemieszczac sie dowolnym krokiem -kto ma siły biegnie, kto ich nie ma-truchcze, spaceruje itp.