Quote:
Originally Posted by Jenik
Rád bych se zeptal CHK a zejména slečny Novoveské na pár věcí ohledně DKK.
Dle informací, které jsem získal od Jindry Jedličky v podobě statistických čísel ohledně DKK jsem dospěl k názoru, že Šterc rozhodně nevyřazoval z chovu o tolik více psů než kolik bylo před tím. Pokud si myslíte, že ano, rád bych se zeptal, kde jste přišla na to, že došlo ke skokovému zhoršení výsledků? Vzhledem k tomu, že v letech 1985-1998 byl průměr 31,6% psů, kteří do chovu nešli, v letech 1999 - 2001 to bylo 36%. To není přece skok, ale poměrně plynulý růst, který nesouvisí se změnou posuzovatele. Dle nařízení KVL a zejména komise posuzovatelů DKK a DLK je možné, aby posuzovatel se lišl od druhého ve výsledku o 1 stupeň. Tzn. 0/0 se může lišit na 1/1, atd. Co by se však stávat nemělo, tak je aby byly rozdíly mezi 2/2 a 3/3, pokud si není veterinář jistý má se vždy přiklinit k horšímu výsledku v důsledku selekce.
|
Ahoj, jenže konkrétně u mého psa dr. Šterc "sekl" na jednom kloubu o stupně 3 a na druhém o jedenm a to jsem po dlouhém přesvědčování jela do PL v jeho 6 letech, navíc mě posouzení z PL (podle jednoho rtg co mám doma posouzený od Dr Šterce) potvrdil i Dr KILLAR. Navíc ten den tam s námi jel pes posouzený v ČR 2/2 a v 5letech v PL 0/0.
Ještě dodám Dr Šterc mě osobně řekl, že podle kloubů mě pes v 7letech přestane chodit a v 9 už nebude. Dnes (10let), bez toho abych do něj cpala od malička výživu a vitamíny na klouby a chrupavky (to pomalu začínám přidávat až poslední rok), je ve skvělé formě, když jsme na obranách tak ti co ho neznají se ptají jestli je o polovinu mladšído. Do konce ledna byl i v pracovní zátěži.