Quote:
Originally Posted by btd
Dużo tekstu, zero treści. I jak dla mnie wymaganie podawania danych osób trzecich (właścicieli szczeniaków) jest przegięciem. Spytam się prawników jak oni to widzą.
|
Nie musisz, bo ja Ci na to mogę odpowiedzieć.
Ustawa o ochronie danych osobowych zezwala podanie podstawowych informacji. Czyli Imienia i nazwiska danej osoby. Takie widnieją dane w bazie nowego właściciela. Podanie dalszych danych bez zgody narusza już ową ustawę. Oczywiście są też wyjątki i w pewnych przypadkach wolno podać pełne dane, choć często nie jest to robione, a często nie dostaniesz nawet informacji podstawowych, bo ktoś zasłania się daną ustawą.
Idąc dalej - sprzedając szczeniaki musisz uzyskać dane nabywcy, aby spisać umowę i takie dane podstawowe możesz podać do bazy wolfdoga nie naruszając w/w ustawy. To jest Twoja dobra wola czy chcesz, aby one się tam znalazły czy nie.
Inaczej jest, jeśli nowy nabywca się na to nie zgodzi, bo np. nie ma ochoty być w takiej bazie danych. Wtedy możesz podać informacje, ze właściciel nie wyraża zgody. Jednak nie wiem, w czym problem. Zawsze przy sprzedaży szczeniaków można nowemu nabywcy o tym powiedzieć.
Prosta logika bierzesz to coś daj. To, ze coś jest za darmo i Ciebie nic nie kosztuje nie oznacza, ze spadło z nieba. Tak samo jeśli czerpiesz z czegoś korzyści to nie oznacza , ze to jest wieczne i zawsze tak będzie.