View Single Post
Old 12-03-2009, 00:19   #31
Monika
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Pavel View Post
To jsme zajedno. Ale když tu někdo nesustále napadá ty stejné lidi a bez ucedení faktů, tak se prostě musím ozvat. Nebo snad Jenik někde dokázal, že jsem řekl, žeby se psi z útulků měli uspávat ?
Jinak bohužel k Monice Soukupové sklouzne téma takřka vždy. Především proto, že od doby, kdy už nebyla zvolena do vedení lubu, tak otočila některé své názory o 180° a například v tomhle tématu - především, namísto filosofování o jiných metodách vyhodnocování (které jsou stejně subjektivní, jako ty současné) je důležité řízení chovu. A práve Monika Soukupová prosazuje všude znovuzavedení volného chovu. Takže jakákoliv selekce na DKK by potom byla k ničemu.
Pavlovy obsese mou osobou trvají již notnou řádku let a vidím, že se jich bez odborné pomoci opravdu nezbaví ! :0) Ale o tom psát nehodlám, neb nejsem psychiatr ani psycholog, ale chovatel psů a zootechnik
Volný chov byl součástí chovatelského a zápisního řádu vždy. Až když se o svá práva začala hlásit „jistá skupina lidí v klubu „ byl volný chov zrušen. Podrobně se rozepisovat je beze smyslu. Nikdy jsem pro jeho zrušení nebyla a za poradcování pana Hartla, Jindry a mého, by nás jeho zrušení vůbec ani nenapadlo. Myslím, že nikdo z nás nemá v sobě tak utkvělé nutkání, puzení a touhu někoho a něco řídit za každou cenu. To opravdu patří do jiné doby.
Kromě jiných skutečností, nebyl v ČR volný chov nikdy aplikován tak, jak to umožňují řády FCI a podle nichž se chová v celé Evropě, vyjma SR a dnes i po letech v ČR.
A rozdíly “ volný“ kontra „ striktně řízený?“ Žádné, pro mě žádné. Ba naopak, bohužel, více chovatelů ztrácí zájem. Volný chov v pravém slova smyslu je využíván i v Polsku, ch. st z Peronowki zapsala vrh Data a Gejši, jejichž potomci by v ČR rozšířili tak akorát řady psů bez p.p…..Maďarsko, Francie, Itálie…zahraniční odchovy znám, nejen z internetu a nemám pocit, že jsou horší. Na poslední EV v Budapešti byli vítězové jednotlivých tříd opět zahraniční (v drtivé většině) a nutno podotknout, že pan Štefík je rozhodčí velmi přísný a jeho posuzování je čistě „ negativní“
V ČR museli naprosto všichni psi použití v chovu absolvovat bonitaci vždy. Od roku 97 i rtg na DKK, takže u nás „ volný chov „ nikdy v pravém slova smyslu neexistoval a aplikován nebyl. Prosím přečtěte si řády FCI! Jen se prostě lidi míň nesmyslně prudili, toť vše.(Až na výjimky, které pruzení vyžadovali J)
Nemohu si neodpustit připomenout, že za své odchovy je zodpovědný od A až do Z jen a jen chovatel. Nese za ně odpovědnost morální a veškeré výdaje s chovem a držením chovných zvířat jdou jen na jeho hlavu, psi nesou jeho jméno po celý život.
Poradce chovu je jen poradce, nic víc. Pokud se s jeho názory neztotožňuji, mám pocit, že ani výsledky v jeho vlastním chovu nejsou pro mne vodítkem, jeho výsledky jsou pro mne nepřesvědčivé, nemám ani důvod jeho názoru příliš věřit.
No, radit umí každý, to zas jo, ale patent na rozum nemá nikdo. Já však chci, aby mí psi vypadali jako „ z Molu Es „ ne jako psi ch. st. X, Y a i za neúspěchy si zodpovídám jen já sama.
A blaho plemene ukrývané za „ řízený chov „ Cožpak jsou chovatelé v ČR takoví „ idioti“??

Vždy chci, aby lidé se zvířaty pracovali, absolvovali zkoušky, rtg. na HD, ED, vystavovali,…atd., psy zatěžovali . Alespoň se o něco pokusili. Jedině tak, si ověřím případné vlohy zvířat.

Ale ani ve svém vlastním chovu nikoho nikdy k ničem nenutím, mají jen mou podporu a zájem. Chov psů stále beru jako koníček, zábavu a případné komplexy méněcennosti si řeším jinak.

Last edited by Monika; 12-03-2009 at 12:36.
Monika jest offline   Reply With Quote