Thread: Ahoj vsichni
View Single Post
Old 04-01-2005, 14:24   #3
Mirkawolf
Member

Mirkawolf's Avatar

Send a message via ICQ to Mirkawolf Send a message via Skype™ to Mirkawolf
Default Re: Ahoj vsichni

Ahoj,

počítám, ze z tohoto fora se ještě vyvine zajímavá debata. Já ti odpovím na tvé otázky z mých vlastních zkušeností a rozvaž si to pak sám.

Quote:
Originally Posted by Jenik
1. Bydlim v byte v Praze na Vinohradech a vypada to tak, ze v nejblizsich 16 letech se asi nic moc nezmeni - mam na mysli byt - na dum se asi opravdu jen tak rychle nezmuzu. O vikendu jezdime ven na Sazavu, kde ma rodina pritelkyne velke hospodarstvi. Jedna se o les a cca 10 hektaru pole (ktere se stejne nevyuziva), dve staveni a obrovsky dvur. Navic moje rodina taky stavi a bude to dum se zahradou, kam bychom jezdili na vikendy. Takze vikendy by byly jasne - tam se muze pesan dokonale vyradit.
Tady nevidím problém. Já mám svá čévéčka taky v bytě a dá se to, za předpokladu že pes bude denně dostatečně vyvenčen, tj. štěně nejlépe každé dvě tři hodiny ven, dospělý pes aspoň třikrát denně ven a z toho jedna procházka aspoň hodinová. Čím zajímavější a pestřejší víkendy pro psa, dostatek vyběhání a prostoru, tím lépe.

Quote:
2. Studuji a zaroven pracuji na polovicni uvazek. Nastesti pracuji 15 minut od baraku, a tak to domu nemam tak daleko a sef rikal, ze by mi dovolil jezdit treba kazde dve hodiny domu, kdyby bylo potreba a dal by mi dokonce i dva tydny dovolenou - kdybych potreboval (a to asi budu)psa mit zpocatku doma.
Jo, tak to máš super šéfa. Hlavně jestli dodrží, co slíbil?

Quote:
3. Krmeni - sezere csv vice krmina nez ovcak a je skladba podobna, nebo davate vetsi duraz na domaci stravu a maso:
Nevím o tom, ze by CSV sežralo víc krmiva, než ovčák. Spis ta skladba je jiná, poněvadž čévéčko proste žere nejradš maso. Tudíž strava se obvykle doporučuje domácí, tj. maso a přílohy. Maso nejlépe syrové, pokud to pes syrové nežere, tak vařené a přílohy – rýže, těstoviny, vločky, trochu zeleniny, denně lžíci olivového nebo slunečnicového oleje atd. Myslím že o složení krmiva pro CSV už jsme se tu někde bavili. Samozřejmě můžeš taky krmit granulemi, ale v tom případě se rozhodne vyplatí investovat do kvalitních superpremiovych krmiv. Na krmeni pro stene a mladeho se psa se rozhodne nevyplati setrit.

Quote:
4. Rodina - neco malo jsem si o csv sehnal a zhltnul. Ale nevim a rad bych vedel, jak si vlcak zvyka na neco noveho pozdeji?Mam tedko na mysli pripad kdy s pritelkyni zalozime rodinu, pesanovi bude trebas 5 let. Jak on si zvykne na deti?
Vse zalezi na vychove. Krome toho, na deti ho prece muzes zvykat uz odmalicka. Staci, když ho vezmes parkrat před skolu, nechas kolemjdouci deti, aby si ho pohladily (samozrejme pod kontrolou a opatrne) atd. Az pak budes mit vlastní mimino, je třeba venovat dostatecnou pozornost stále i psovi, aby nezarlil. Jinak není důvod, proč by mu mimino mělo vadit. Ja sama děti nemám, ale naše Cira má děti ráda, hlavně se jí líbí, když ji hladí atd. Jinak chápe, že s menšíma dětma žádná legrace není (například batolata atd.), ale spíš se pak orientuje do role hlídačky a ochránkyně.

Quote:
5. Povaha psa - uci se rychle. Je s nim snadnejsi prace nez treba s jezevcikem co se tyce uceni. My mame jezevcika a je to s nim nekdy na tecku, je strasne palicaty a od tchyne nehorazne rozmazleny:-///
Jezevčíka měl můj expřítel a bylo to zvíře příšerně tvrdohlavé. S tím souhlasím. Čévéčko je ale rozhodně jiné, srovnávat se to nedá. Čévéčko je pes velmi inteligentní a vyžaduje trénink, výcvik nebo jiné aktivity, jinak se začne nudit a může demolovat byt, zahradu atd. Nedá se cvičit drilem jako německý ovčák, více se dá dosáhnout hrou a nenásilným výcvikem, podpořeným hromadou pamlsků. Při výcviku ČSV je třeba hodně přemýšlet, některé cviky ČSV zvládá lépe, některé hůře. Problémy tradičně dělá aport a štěkání na povel. Řekla bych, že čévéčko celkem rychle pochopí, co se od něj chce, větší potíž je donutit ho, aby cvik provedl, když ty zrovna chceš.

Quote:
6. DKK - predpokladam, ze vzhledem k tomu, ze to neni tak rozsirene plemeno jako NO, tak nebudou takove problemy pri DKK
DKK se u našich psů také objevuje. Troufám si ale tvrdit, že rozhodne ne tak těžká a častá, jako u NO, jakkoli výsledky DKK u čévéček za poslední roky by mohly dokazovat opak. Ale to by bylo na dlouhé vysvětlování. Fakt je, že NO s DKK C nebo D sotva chodí, zatímco čévéčko se stejnou DKK bude vesele běhat a skákat překážky.

Quote:
7. Je to pes vhodny pro zacatecnika, nebo je lepsi nasbirat zkusenosti s NO. I kdyz podle toho, co tady pisete je to stejne jedno, nebot uvazuje uplne jinak.
Zkušenosti s NO ti pravděpodobně nebudou nic platné, protože jak jsem se zmínila a jak ty sám tušíš, čévéčka uvažují a fungují úplně jinak. Myslím, že ČSV si může pořídit i začátečník, za předpokladu, že se o plemeni dostatečně informuje, přečte si pár knih o chování psů či vlků, něco o jejich etologii, chodí na čévéčkům přátelský cvičák a nebojí se radši pětkrát zeptat, co se svým psem dělat. Vhodný výběr chovatele a štěněte je také velmi důležitý, neboť dobrý chovatel rád a vždy dobře poradí, případně doporučí cvičák či spřátelenou osobu v oblasti tvého bydliště, která již vlastní podobného chlupatého tvora.

Quote:
8. Posledni otazky. Da se sehnat i stene bez PP?Jaka byva cena stenete?Plati obecna povahova pravidla psu a fen i pro csv?A jak je to s nabytkem a podlahou. Muzete rici, ze csv znici vice nez ostatni plemena?To vite, bydlim s pritelkyni u ni a jeji matka se boji, ze by mela nabytek zniceny a obe se boji povahy psa, nebot csv je pes, ktery nema jeste ustalene povahove rysy. Co se tyce dovolene, tak pesana muzeme mit u kamose, ktery chova NO a rikal, ze ho v klidu pohlida. Je to fachman a psum docela dost rozumi, ale ja chci znat i vas nazor.
Štěně bez PP nelze doporučit. Důvodů je mnoho a už se o tom tady také mluvilo. V podstatě štěňata bez PP mohou vzniknout jedině z vrhu, kde rodiče byli z chovu vyřazeni. Čévéčka se z chovu vyřazují pouze ze závažných důvodů, např. těžká dysplazie, povahové problémy – přílišná plachost nebo agresivita, chybějící zuby, kryptorchismus atd. Štěně po takových rodičích má všechny předpoklady být zvířetem problémovým jak po stránce povahové, tak zdravotní, a to, co bys možná ušetřil na pořizovací ceně, zaplatíš za veterináře (ať už uzdravováním tvého psa, nebo psů cizích, tvým čévéčkem potrhaných).
Pokud se tvoje přítelkyně a její matka už předem čévéček bojí, zvaž znovu, zda je rozumné si čévéčko do takového prostředí pořídít. Nevím o tom, že by ČSV zničili více věcí než jiní psi, nicméně zejména v mládí koušou do všeho na co přijdou – boty, nohy od stolů a od židlí, koberce, vodítka a taky do lidí. Rozhodně nějaký nábytek nebo zařízení přijde k úhoně, s tím je třeba se smířit a počítat s tím. Pokud jde o koberce atd., záleží na tobě, jak často štěně budeš brát ven vyvenčit atd, ale buď si jistý, že sem tam nějaká ta loužička se tam stejně objeví. Zkrátka a dobře, pes je pes a má své potřeby (a problémy) a s jeho pořízením by měli doma souhlasit všichni. Není fér přinést domů psa a za pár měsíců pro něj hledat nového pánika, protože opravdu rozkousal ten drahý peršan a tchýně doma řádí jako černá ruka.

Quote:
A tedko jedna odpoved na vasi moznou otazku. Psa chci jako kamarada. Chci s nim chodit na cvicak a ucit ho i sebe:-)necemu novemu. Chci, aby hlidal mne i mou rodinu. Nechci ho pouzivat na machrovani nebo napadani nekoho jineho. Proste chci s nim sportovat, aportovat, chodit na cvicak, ale jak rikam, v provni rade to musi byt verny kamarad, ktery musi mit stejny pocit jako ja - ze ho neopustim a ze jsem tu pro nej. Je to pravda, ze si zvykne jen na jednoho cloveka, kteremu bezmezne veri?A na ostatni ne?
Čévéčko si zvykne na všechny členy rodiny, na známé a na přátele, tyto si dlouho pamatuje a i po měsících odloučení je radostně vítá. Cvičit ho a krmit by měl však výhradně ten, kdo je jeho pánem a koho by měl pes vždy a za všech okolností poslechnout. Toho pak také pes respektuje nejvíce a je mu oddán. Zda ti pes bude bezmezně věřit, záleží na tobe, jakým ty mu budeš „vůdcem a alfou smečky“. Pokud se pes rozhodne, že šéfem vaší rodiny bude on, tak pak nebude uznávat nikoho.

Mirka

P.S. Na zaver se omlouvam za priserny pravopis diakritika ano a ne, ale stene radi a uz nemam cas to kontrolovat
Mirkawolf jest offline   Reply With Quote