View Single Post
Old 26-03-2009, 12:29   #17
alexa
Junior Member

Default Zpět k tématu...

Nejprve ještě krátce k DKK.

Jenik napsal:

„To je ale nesmysl. B (0/1) je projev hraniční dysplazie, tedy je to něco mezi čistýma nulama a jedničkama. Od nuly k jedničkám je hrozně malý krok. Vzhledem k tomu, že se jedničkový pes obecně bere ještě jako zdravé zvíře, tak se to takto říkat nedá. Pokud se bavíme o tomto, pro mne je rozhodně lepší pes, co má jedničky od Šterce nebo od někoho jiného v ČR než pes, co má nuly z Polska. Vím totiž aspoň, kdo a jak to dělal. Navíc, dysplazie se nemůže posuzovat podle rodičů, ale podle sourozenců, podle celých rodin.
Já zase mohu uvést případ nulových zvířat, po kterých vznikla štěňata s těžkou dysplazií.“

Určitě – toto totiž není jednoduchá „matematika“, neplatí tady že 0 + 0 = 0 (tedy rozhodně ne vždy). DKK ovlivňuje tolik různých faktorů, od vrozených dispozic, přes vlivy prostředí až po lidský faktor při posouzení, že jistotu nelze mít nikdy. Jde jen o předpoklady. Ale teď už zpět k původnímu tématu:

Margotwolf napsala:

„Sledovala jsem se zaujetím pokus s "Mutarama" a mrzelo mě, že Klub se proti nim tak opřel a že to celé vyvolalo takový skandál. Díky této reakci se z dobře smýšleného a kontrolovaného pokusu, stala špatná a nekontrovatelná komedie.
otázka 3) - ano odchovala jsem jeden vrh po Audrey Lupo Mutara, vybrala jsem k ní vyrovnaného, zdravého a hodného psa Dorana z Ponického dvora s cílem pokračování pokusu v původním duchu. tzn. vše kontrolovatelné se všemi doklady.

otázka 4) můj vrh je zapsán do pomocného registru (RSR), který v Itálii funguje jako český - je nutné mít zapsané 4 generace a teprve poté se může přejít na ROI (hlavní registr čistokrevných psů)“

Děkuji za Vaše odpovědi.

K otázce 3) Bohužel dobře smýšlený a kontrolovatelný pokus to nebyl nikdy (dobře smýšlený byl snad jen v okamžiku, kdy jej zaštítil svým jménem pan Hartl při zápisu do pomocného registru PK). Od chvíle, kdy konference schválila doplnění Zápisního a chovatelského řádu, aby se z něj opět kontrolovatelný pokus stal, se z něj ale stala opravdu špatná (tragi)komedie. Těžko však za to dávat vinu klubu. Pokus mohl klidně „pokračovat v původním duchu“ pod hlavičkou KCHČSV. Z toho co se však dělo a děje stále je snad zcela zřejmé, že „původní duch“ tohoto pokusu, ani možnost jeho kontroly a informovanosti členské základny, příp. i širší kynologické veřejnosti, nebylo ani zdaleka prioritou osob, kteří se v tomto „pokusu“ dále angažovali.
Toto samozřejmě není Vaše vina, nejste ani povinna zkoumat pozadí, proč požádali o „pomoc“ právě Vás. Ale ujišťuji Vás, že to, aby pokus Murara byl kontrolovatelný a zůstal zachován jeho původní dobře smýšlený cíl je především v zájmu KCHČSV. Klub (lepší by ale asi bylo říct "řadoví členové klubu") se „neopřel“ proti pokusu jako takovému, ale proti způsobu, jakým byl prováděn! Znovu opakuji, že o zápisu kříženců Mutara byla informována jen velmi úzká skupinka „vyvolených“ – dokonce o tom nevěděla ani celá chovatelská komise!!!
To, že jsou vrhy kříženců zapisovány v Itálii, přičemž se „objevují“ a zase „mizí“ ze světa záhadné Alasky, mě však o dobrém úmyslu a snaze po kontrole ze strany pana Jedličky a jeho spolupracovníků zrovna příliš nepřesvědčují. Stejně tak jako zaryté mlčení Ing. Soukupové. Mezi osoby a spolupracovníky pana Jedličky, osobně zainteresované na křížencích Mutara, Ing. Soukupová, tehdejší poradkyně chovu, patřila (a osobně si myslím, že stále patří, nebo je minimálně velmi dobře informovaná) – to jen pro objasnění, proč kladu otázky související s kříženci právě jí.

K otázce 4) Tím je jasné, jak a kam byl zapsán Váš vrh (nebo lépe řečeno vrh Ing. Šebkové, majitelky Audrey Lupo Mutara, odchovaný na Vaši chovatelskou stanici, aby bylo zamezeno jakékoli nutnosti informovat KCHČSV). Zbývá odpovědět (ale to už nejsou otázky na Vás), jakým způsobem je zapsán vrh „S“ Passo del Lupo, a také jestli se i u potomků Vašeho vrhu počítá s tím, že je to „pokus v původním duchu“, nebo jestli po oněch čtyřech generacích budou automaticky zapisování jako čistokrevní ČSV. No a samozřejmě zbývá odpovědět také na otázky 1, 2 a 5, ale to je v jiném tématu...

Karel Skoupý
alexa jest offline   Reply With Quote