View Single Post
Old 27-04-2009, 07:20   #33
Rona
Distinguished Member

Rona's Avatar

Powtórzę to samo, co napisałam w dyskusji która toczy się na ang. forum: Decydenci zapominają czasem o tym, że prawo zostało stworzone przez ludzi i dla ludzi, aby im służyć i ich chronić, a nie odwrotnie. Stróże prawa (policjanci, sędziowie, itp.) to nie roboty i powinni stosować przepisy prawne ze zrozumieniem ich istoty, znaczenia oraz głębokich intencji ustawodawcy, a nie jakby byli kasownikami w tramwaju. Prawo bez "ludzkiego oblicza" i miłosierdzia przeradza się w szyderstwo z prawa!

Dla mnie nie są to puste słowa, bo gdyby moje pokolenie w 100% przestrzegało głupiego prawa to nadal żylibyśmy w komunie. Pewnie wielu z nas nie byłoby na świecie, gdyby nasi przodkowie przestrzegali prawa wprowadzonego przez okupantów....

Jestem jak najbardziej za przestrzeganiem prawa, za informowaniem władz o jego łamaniu, za sprawdzaniem, jakie przepisy obowiązują w innych krajach. (NB. ostatnio 'ocaliłam' moje dwie studentki przed więzieniem - chciały udać się z kolegami na wyprawę rowerową do Iranu )
Ale jestem też przeciwko absurdom prawnym, bo prawo można zmienić, a Majlo nikt już nie odda życia.

Jakby na to nie patrzeć - w demokratycznym kraju w XXI zabijanie jakiejkolwiek istoty "na wszelki wypadek" jest absurdem, zwłaszcza, że równocześnie w zoo maja pewnie lwy i tygrysy, a po ulicach chodzą mordercy i gwałciciele.

Rona jest offline   Reply With Quote