Thread: BARF - RAW
View Single Post
Old 09-05-2009, 01:27   #9
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by wolfin View Post
Noo liube kedy daja info o RAW

a linki mozes podac gdzie o to czytales? czym i jak rozni sie?
prosze o informacje naukowa ( i nie z wikipedii) ja mam ina info od profesora nauki w akademii weterinarnej i on tolko posmial sie z tego postu.
O RAW- ile czasu tak karmiles ze mozez mowic ze to dobry czy zly metod? jakie receptury podawales psu?

p.s. ostatnio jakos za duzo ekspertow na wszystkie dziala rodzi sie
Daiva do tego nie trzeba robić badan naukowych.
W naturze zwierzęta odrzywiają sie zupełnie inaczej. Pokarm nie jest dostarczany systematycznie i takie zwierzeta maja pewne instynkty, które zwierzęta udomowione zatracają. Do tego dochodzi cała ewolucja i zmiany jakie zachodza w organiźmie zwierzęcia. Jeśli było by tak jak mówisz to psy nie miały by chorób cywilizacyjnych takich jak np. alergia. Nie dawkują sobie i nie urozmaicaja pożywienia tak jak to robią w swoim naturalnym środowisku. Pewne cechy są już przekazywane genetycznie.
Choć wybierzesz najlepszą metodę żywienia to nie zastąpisz zwierzęciu jego naturalnych warunków w jakich żyje. To już jest istotna różnica jaka ma wpływ na tą odmiennosć. Tak jak nie przyzwyczaisz azjaty do picia mleka tak nie zrobisz z psa dzikiego zwierzęcia. Nie jesteś tego w stanie zrobić.
Dlatego jest tyle kontrowersji odnośnie sposobów żywienia i tyle różnych opracowanych metod. Kazda z nich jest najlepsza jednak żadna nie jest naturalna.
Więc każdy ma do tego prawo aby żywić swojego psa tak jak chce i jak uważa za słuszne. Twój wybór zapewne jest słuszny ale za jakieś 50 lat będziesz mogła na ten temat powiedzieć więcej jak Twoje psy będą żyć dłuzej niz przeciętnie, będą zdrowsze i z każdym miotem będziesz osiągać lepsze rezultaty. Nie jesteś w stanie przewidzieć tak samo jak kazdy z nas co będzie za kilka lat. Czy nasz pies nie dostanie alergii, choroby skórnej, czy nie zacznie mu się pogarszać sierść. Na to nie znasz odpowiedzi tak samo jak ja.
wilczakrew jest offline   Reply With Quote