View Single Post
Old 17-05-2009, 23:02   #6
wilczakrew
Senior Member

Quote:
Originally Posted by Przemek View Post
Według wzorca inochód jest dopuszczalny w stępie, w kłusie już nie za bardzo. Jeśli sędzia każe biegać, to trzeba tak poprowadzić psa, aby wyszedł z inochodu... Jeśli pies ma tendencje do inochodu podczas kłusu, to warto nad tym popracować - można go oduczyć.

A co do francuskiej postawy, to rzeczywiście we wzorcu jest wzmianka "przednie kończyny ... ustawione dość blisko siebie z lekko ustawionymi na zewnątrz łapami", ale znów od sędziego zależy, co dla niego oznacza "lekko"
Więc sędzia nie doczytał. My zaczeliśmy biec i trudno wymagać od wilczaka aby wchodził w kłus automatycznie po 2 metrach. Po paru krokach mieliśmy stop i zostało powiedziane, ze wilczak nie moze biec inochodem. Więc pobiegliśmy szybciej i kłusem. No ale jak dla mnie to pies ma się rozpędzić bo ja nie umiem startować jak rakieta. Zresztą nie wiem czy sędzia chce podziwiać inochód czy stęp czy cokolwiek innego. No sedzia był faktycznie dosć dociekliwy bo mnie wypytał o wszystkie osiągniecia psa więc mu wymieniłem. Zapytał też o wiek i stwierdził tak dużo.
No a na temat stwierdzenia lekko nie będe dyskutował. Opis psa mam bardzo dobry.
wilczakrew jest offline   Reply With Quote