Ahoj, mel sem ten sam problem u me fenky, ze sem nevedel jak dlouho a jakym zpusobem bude harani probihat (bohuzel sem o tom nic nenasel ani v knize "Ceskoslovensky Vlcak") a tak sem se obratil na znamou ktera studovala veterinu, a dozvedel sem se nasledovne ze; Bezne plati, ze mala plemena maji prvni harani kolem sesteho mesice veku, zatim co vetsi plemena muzou zacit az kolem 18 mesice.
Harani je rozdeleno do 4 cyklu:
1) proestrus- behem teto doby ma fenka krvavy vytok z vaginy a jeji vulva je natekla. Prestoze je fenka behem teto doby atraktivni pro psi, nepusti je k sobe. Proestrus trva asi 10 dni.
2) Estrus- behem teto doby fenka prijme psa. Ovoluce trva priblizne 48 hodin, ale je to velmi invidualni, zalezi na fence. Oplodneni nastava prave v tomto obdobi. Estrus take trva 9 dni, proto se nakryva mezi 10 - 14 dnem od zacatku harani.
3) Diestrus - nasleduje po "estrus" a vetsinou trva 60 - 90 dni bez ohledu na to, jestli doslo k poceti ci nikoli. Behem teto doby je organismus fenky pod kontrolou progesteronu, coz je hormon ktery produkuji vajecniky.
4) Anestrus - toto je klidne obdobi, ktere nasleduje po diestrus, kdy neprobiha zadna aktivita v reproduktivnim systemu fenky. Kdyz je tehotna, diestrus (3.obdobi) je delsi a anestrus je preskocen.
Muzu rict ze na Aki to sedlo uplne presne, jak doba kdy zacala harat, tak i pozdeji dozvuky harani.
|