Witam,
jak można się domyślać, również interesuje mnie posiadanie CzW.
Jeśli chodzi o doświadczenie, to od dziecka miałem styczność ze zwierzętami, głównie z psami. Owczarek niemiecki, Bouvier Flandryjski, tejże suki szczenie niewiadomego ojca (potężne bydle), Cane Corso. Miałem też styczność z praktykami weterynaryjnymi, gdyż kundla pod nadzorem weterynarza wyleczyliśmy z nosówki we wszystkich postaciach jednocześnie.
W sprawie czasu, to planuje studia na politechnice w Gliwicach, do której mam 25 minut piechtolotem, więc kwestia wracania do domu żeby wyprowadzić psa nie powinna być problemem.
Warunki: 5 minut drogi od domu polany, pola i lasek. Dużo jeżdzę na rowerze, i w zasiegu kilkunastu kilometrów mam już regularne, duże lasy. Mam też możliwość zabierania psa do lasu na weekendy lub inne wyjazdy.
Mieszkam w domu z ogrodem.
Najbardziej obawiam się skłonności te rasy do dominacji. Na szczęście z dużymi psami radzęsobie fizycznie bez wększych problemów.
Od psa oczekuję kompana w moim hobby, które opiera się w dużej mierze na wyjazdach (odtwórstwo średniowieczne). Szukam również towarzysza do spędzania aktywnie czasu poza domem.
Zastanawiam się czy jest to rasa psa dla mnie i czy są jakieś przeciwskazania do tego, żebym mógł się takim psem zająć.
|