View Single Post
Old 07-07-2009, 08:50   #15
Grin
Wilkokłak

Grin's Avatar

Quote:
Originally Posted by atah View Post
W jakim stopniu hodowca jest w stanie określić charakter szczeniaka obserwując miot
Na przykładzie mojego psa choćby widać, że wstępne określenie charakteru szczeniaka jest możliwe (oczywiście zakładając, że hodowca ze szczeniakami spędza dużo czasu, a nie miot w kojcu widzący człowieka tylko wtedy, gdy ten przynosi jeść ).
Np. Łowcę Margo typowała w wieku ok. 5 tygodni na tego najspokojniejszego z miotu (coś tam jeszcze zaraz wspominała o lizusie co prawda ) i coś w tym jest. Z tego co czytam i słyszę na temat innych młodych wilczakówh, muszę stwierdzić, że Łowca faktycznie JEST spokojny; oczywiście "mierzony" wilczakową skalą. To raz. Dwa; chciałam, aby mój pies nie był tchórzem i faktycznie nie jest. Od początku był otwarty i ciekawy świata i póki co mu to zostało, a to baaaardzo ułatwia wiele rzeczy. Zatem na pewno dobry hodowca jest w stanie powiedzieć nam sporo rzeczy o szczeniaku i pomóc w wyborze.
Quote:
Originally Posted by atah View Post
i analizując rodowód?
Tu już trochę będę wchodzić w nieswoje "kompetencje", ale z tego co się naczytałam i nasłuchałam, wynika, że tak; osoba która siedzi od dłuższego czasu w temacie, jeździ na różne spotkania, obozy itd., spotyka się z innymi hodowcami i psami, jest w stanie powiedzieć, że psy linii "x" mają np. dobre, stabilne charaktery.

Oczywiście żadne, nawet najlepsze prognozy nie dają 100 proc. gwarancji na to, jakiego psa będziemy mieć docelowo.
Ale mogą być dla nas informacją co do tego, ile pracy nas czeka; czy będziemy mieć ciut łatwiej, czy wręcz przeciwnie.
Grin jest offline   Reply With Quote