View Single Post
Old 10-07-2009, 23:12   #165
AngelsDream
Wiewiórka Wredna

AngelsDream's Avatar

Send Message via Gadu Gadu to AngelsDream

Baaj miewa fazy na aport, wtedy samo aportowanie jest nagrodą, więc jestem w stanie to zrozumieć. Chociaż talerzyk to dla nas tylko dodatek - uważam, że można w tej dziedzinie sporo zrobić z wilczakiem, który przecież 'polować' raczej lubi.

Wielokrotnie spotkałam się z opinią, że sztuczki robią z psa debila. Że to psa ogłupia. Że pies za jedzenie pracować nie powinien. Słyszałam też, że agility i frisbee są poniżej godności niektórych ras, w tym wilczaków, ale to do mnie po prostu nie trafia. Więcej - każdy wilczak, który umie takie 'głupoty' to według mnie wilczak, którego właściciel kreatywnie podszedł do psa i z dumą w głosie mówiłam o wilczakowej pannicy robiącej sztuczki i 'talerzykującej'.

Wiadomo, że lubię patrzeć jak Baaj lata po łąkach czy lasach. Jak po prostu ma luz i wie, że w granicach rozsądku może robić, co chce, ale inna sprawa, że dla mnie bardziej psu potrafią uwłaczać wystawy, do których jest zmuszany, niż kilka sztuczek za smakołyki. Wydaje mi się również, że psy 'sztuczkowe' lepiej znoszą właśnie wystawy, ale może tylko mi się wydaje.
AngelsDream jest offline   Reply With Quote