Quote:
Originally Posted by Rona
Największe niebezpieczeństwa to właśnie charakter i złe HD. Bo gdy pies ma inne wady, np. wyglądu, to chyba nie problem, skoro i tak nie jest hodowlany...?
|
O hodowli nie ma mowy, to wiadomo, ale jesli ktos kupuje psa jako wilczaka to chce zeby wygladal i zachowywal sie jak wilczak
Quote:
Oj narażasz się autorom tego 'eksperymentu reprodukcyjnego'  ?
|
to nie tak
znam dobrze wlascicielke suczki i ona od poczatku zna moje zdanie
wie ze takie postepowanie potepiam
jednak wie tez ze jestem gotowa wiele zrobic zeby takie sytuacje sie nie powtorzyly...
Quote:
Nie przesadzaj, Elu, z tym współczuciem.....  Jak trafią na mądrych i odpowiedzialnych właścicieli, którzy je będą dobrze socjalizować , wychowywać i nie będą ich dalej bezmyślnie rozmnażać, to mogą przez wiele lat dawać im mnóstwo radości i wieść szczęśliwe psie życie, jak nasza Tinka 
|
Nie przesadzam
jestem smiertelnie powazna i naprawde zal mi i psow i wlascicieli
po pierwsze - rodzice szczeniakow nie wykazali sie zadnym przystosowaniem do zycia z ludzmi (stad tez m.in. brak wystaw) wiec szczeniaki tez nie wiadomo jakie beda, wlasciciele wiec juz na starcie maja trudniej
po drugie - nie mozna porownywac ich sytuacji z Twoja!
Ty jestes istota szlachetna i dobra, przygarnelas "sierotke" ktora w koncu okazala sie krolewna wilczakowa a nie kundelkiem
oni wezma WILCZAKA z lewego miotu "bo taniej" i beda zdziwieni ze nie spelnia oczekiwan
oczywiscie moze sie zdarzyc (oby tak bylo!) ze wszyscy beda tymi psami zachwyceni i dogadaja sie znakomicie
ale wtedy o nich nie uslyszymy
uslyszymy o "zlych wilczakach" ktore: uciekly, pogryzly, zniszczyly itp
Quote:
Nie każdego bawią wystwy, bonitacje i inne tego typu imprezy,
|
oczywiscie, wiadomo, ale daja one znakomita okazje np. do socjalizacji i sprawdzenia tejze socjalizacji
Quote:
Wniosek: najważniejsza jest tu etyka i uczciwość osób rozmnażających i sprzedających psy 
|
zgadzam sie w pelni