Quote:
Originally Posted by moncikkk
Tak co se týká sociializace, Xara se mnou od malička chodí témeř všude. Každý den na vycházce ji odmalinka obdivovali lidé a každý den se našel a najde někdo, kdo se s ní pomazlí. Bereme ji na různé výlety, takže nové lidi potkává neustále. Bezproblémů je zvyklá i na lidi v hospodě, samozřejmě na zahrádce
Jak jsem psala, že se ted bojí všech cizích, není to pravda. Jsem se unáhlila. Bojí se jenom chlapů a to jen některých, stáhne ocas a couvá, pokud o ni projeví zájem. Agresi neprojevuje.
Dotaz spíš zněl, jestli má někdo osvědčenou metodu, jak psovi ukázat, že se není čeho bát??Nebo ji mám nechat tak, když mě osobně to nevadí? Jde mi spíš jen o tu bonitaci. Protože u nás stejně jako u dalších co tu psali, žádné uplácení neplatilo. A když jsem se ji snažila přidržet, aby si ji ten dotyčný mohl pohladit nebo vůbec přiblížit, bylo to ještě horší a začala strašně vyvádět.
|
Žádná osvědčená metoda neplatí, rozhodně jí do kontaktu s cizími nenutťe, tudy cesta naprosto nevede. Ona musí chtít sama. Pokud nechce, nechala bych ji být. Můžete maximálně požádat dotyčného až jí podá něco dobrého, nebo i hodí. Ať sama pozná že s ní žádné nekalé úmysly nemá. Mezi čsv se vyskytují nedůvěřiví jedinci a u některých zvířat se tato přirozená vlastnost postě 100% odstranit nedá i kdyby jste se snažila sebevíc. Někteří majitelé mají štěstí a jejich pes dostane povahu od pána Boha, jiní si jí musí setsakramensky zasloužit. jen tak pro zajímavost - i vlci mají různé povahy. S některými se pracuje snáze s jinými je spolupráce téměř nemožná.
Vaše fena se časem "ochodí" a bude lepší, uvidíte. Musíte jí stále brát do neznámých prostředí a využívat každé možnosti k zlepšení tohoto chování, jiná možnost není. Co se bonitace týče, pokud jen couvá není důvod proč by neměla být zbonitována. Občas jsou zbonitována i skutečně bázlivá zvířata.