Thread: Mushing s čsv
View Single Post
Old 17-09-2009, 06:33   #42
Hanka
Senior Member

Hanka's Avatar

Send a message via ICQ to Hanka Send a message via Skype™ to Hanka

No...to se tak nějak obecně ví, jak to je u "musherů" se starými psy. Povětšinou se rozdají začátečníkům a ti, které nikdo nechce.......
Zrovna tak s mladými. Nechá se celý vrh "evropských saňových psů" , po sezóně nebo ještě v tréninku se nechají doma jen ta nejlepší zvířata a zbytek se rozdá. Ale o mladé je ještě aspoň nějaký zájem. Ale u těch starých to moc nechápu. Já jsem se jednou jedinkrát octla v situaci, kdy jsem se musela rozhodnout, kterou ze dvou starých fen si nechat, protože situace ohledně jejich vzájemné averze už byla neúnosná a na mojí minizahradě se to nedalo řešit.....Nikomu to nepřeju. Ale zase mě nakonec hřálo vědomí, že si 10letá kotcová fenka rychle zvykla na nové lidi a na válení v domě . Žila ještě 3 klidné roky. Tohle jsem opravdu dlouho nemohla rozdejchat.....
Taky jsem někde četla, že někde na severu nechávali štěňata bez socializace v nějaké vykopané velké díře a teprve až je chtěli zapřáhnout tak je vytáhli ven a okšírovali. Prej potom rychle běželi . Ale s čsv by tento "způsob motivace" asi nešel
Jo jo, každý čsv je unikát a na každého platí jiný způsob. Já už teď mám perpetum mobile, každej novej člen mého "saňového týmu" se tak nějak automaticky zařadí mezi zbytek zkušených a nijak neplaší a nevymýšlí neb je smýkán ostatními běžícími a pak už raději běží sám a nakonec tomu přijde rychle na chuť a táhne. Obzvlášť, když je každej výlet "cestou za potravou", jak jsi tu psal, protože po cestě krmím a chválím .
Neumím sem vkládat fotky, tak aspoň jeden odkaz:
http://wolfdog.wbs.cz/Mushing38.html?fotka=62#foto
Pro mě je důležité, že je to baví a běhají s chutí (což je snad vidět na jejich ksichtících na fotce) , bez donucení. Není to na žádné závody, stejně bychom neměli šanci a ani nejsem soutěživý typ
Hanka jest offline   Reply With Quote