View Single Post
Old 20-02-2005, 18:17   #5
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by Manu
Do zorientowanych - jak to sie stało, że wilczaki nie odziedziczyły po wilkach ich futra ? Jestem kompletny laik w tych sprawach, ale wydawało mi się, że wilcze geny są silniejsze, a tymczasem wydaje mi się, że wilczaki mają sierść "owczarkowatą", a nie wielowartwowe futro.
To wrazenie. Wilcza siersc rzeczywiscie sie przebila. Choc jest jedno "ale" - do okolo mniej wiecej 1980 wilczaki wygladaly bardziej jak niemieckie owczarki (niektore trudno bylo odroznic) - i nic dziwnego, bo wiele z nich mialo nawet po 90% krwi ONa. Dopiero mocne zinbreedeowanie na Repa z PS spowodowalo wzrost wilczej krwi. W chwili obecnej nadal trafiaja sie ONowate CzW, ale reszta ma siersc typowa dla wilkow. Choc mozna raczej powiedziec "typowa dla wylinialych wilkow"... A to z dwoch powodow - nikt u nas nie trzyma psow w takich warunkach jak zyja wilki. Siersc rzeczywiscie jest krotsza niz u wilkow (chodzi o kryze i grzbiet) i to wlasnie w tym kierunku idzie obecnie selekcja hodowlana.

Potwierdzaja to takze badania. I np porownujac ONy i wilczaki, to te drugie maja tak jak wilki trzy typy siersci. Co do typow samego wlosa, to wilczaki maja 5, ONy juz jedynie 4. CzW maja o wiele wiecej gniazd na cm2: ON - 168, wilczak - 432. Wiecej jest tez wlosow w jednym gniezdzie: ON - 6-20, inne rasy kolo 3-15, a CzW - 31-37. Najwieksza roznica widoczna jest w ilosci wlosow na cm2 - 'normalne' psy maja 800-3500, w tym ONy - 1008 - 3360. Natomiast u wilczakow wartosc ta wynosi 13392 -15984(!) Jest to wartosc typowa dla dzikich lisow (~10800) i wilkow (podobna wartosc co u CzW).

Tak wiec roznica polega nie na samej siersci (patrzac na genetyke), ale na jej wartosciach ilosciowych. U wilka siersc na boku ma kolo 6-7 cm (3-5cm CzW), na kryzie i barkach kolo 13-17 cm (7-12 cm CzW). Oczywiscie sa wilczaki z sierscia o prawidlowej dlugosci, ale to narazie wyjatki i zadanie dla hodowcow...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote