Ja oglądałam "techniki lowieckie wilków" rzeczywiscie zdjęcia świetne, a i dowiedzieć się można wielu ciekawych rzeczy... Szkoda tylko, że większość filmów dokumentalnych o wilkach jest głownie o wilkach kanadyjskich i amerykańskich. Podobają mi sięone bardzo, jednak bliższe mi są wilki europejskie, wogóle wilki "Starego Świata" a zwłaszcza te na terenach Polski...
A'propos futra wilczaków-rzeczywiście CzW nie są tak kudłate jak wilki, a juz szczególnie niektóre suki sprawiają wrażenie drobniutkich i szczuplutkich

ale i tak wyglądają mniej więcej jak wilk z Europy środkowej w szacie letniej

jeszcze jedno w wilczakach jest rożne od wilków żyjących na terenie np. Polski-nasze wilki mają oczy jasnożólte do busztynowych, natomiast wilczaki mają co prawda bursztynowe we wzrocu-ale wiele z nich ma brązowe, owczarkowate oczy... Maska też jest bardzo rożna-sporo CzW ma maskę nie wilczą, ale czarną... Natomiast umaszczenie większość ma typowo wilcze, buro-brązowe lub płowe. Dosyć rożne są też pyski niektorych z nich-na starszych zjdeciach widywalam wilczaki z psykami dośćkrótkimi i bardzo masywnymi-nie zaś wilczymi, dlugimi i smukłymi... Na starszych zdjęciach też wiele CzW bylo właśnie w typie owczarka niemieckiego, podobne kolorem. Obecne CzW są już typowo wilcze, jednak psy o kolorze owczarka również są piękne... Jak cala rasa. No, czeweczkom się udało-teraz trzymam kciuki za saarloosy

Pozdr.