View Single Post
Old 19-10-2009, 16:01   #10
Margo
Moderator

Margo's Avatar

Send a message via Skype™ to Margo Send Message via Gadu Gadu to Margo

Quote:
Originally Posted by Monika View Post
Polsko, jako naprostá většina Evropských zemí, je právě jedním z ideálních příkladů volného chovu! Margo konkrétně to několikrát dokázala..... Naprosto nechápu, že vůbec něco píše.
Wiem Moniko, ze jest to Tobie sola w oku.... Szczegolnie, gdy pisze sie o takich ekscesach jak bonitacja w Osiecznej... Ale czy sie to Tobie podoba, czy nie mamy tutaj demokracje i pisac moze kazdy. I ani Ty, ani nikt inny nie ma na to wplywu...

W Polsce mamy volny chov - moge wybrac psa, ktorego chce (dzieki Bogu nikt mnie nie zmusi, abym kryla psem, ktore nawet nie wyglada jak CSV, ale jest z CHS dobrej kolezanki ). Moge wybrac, ale musi byc to pies CHOVNY i musi spelnic konkretne WYMAGANIA - musi byc chovny wedlug FCI. A jesli zlamie przepisy to czeka mnie kara. I dlatego nie mamy u nas Mutar, nie mamy krzyzowek i nie mamy zerejestrowanych mixow jako wilczaki. I gdyby cos takiego jak rejestracja Mutar zdarzyla sie u nas - to gwarantuje ci, ze wszystkie osoby (jakie jak np. pani Sebkova) nie bylyby juz hodowcami FCI. A wszystkie Mutary bylyby wykreslone z rejestru - OFICAJLNIE! Laczenie z zakazem ich rejestracji w CALEJ FCI. Wiec nie byloby problemu z Fabio Casselim, ktory zarejestrowal Mutary we Wloszech.. Bylyby wyrzucone nie przez klub, ale oficjalnie przez ZKwP.
Mamy takie przepisy, ze NIGDY nie doszloby do takiej sytuacji jak z Mutarami. Gdyby Mutary rejestrowano w Polsce to populacja NIGDY by nie miala z nimi problemu.
Widzisz roznice w przestrzeganiu przepisow? Nie krytykuj zasad w Polsce, bo uwierz mi sa o wiele bardziej restrykcyjne wobec pseudo-hodowcow i KLAMCOW niz te czeskie. Bo u nas za SWIADOME zlamanie przepisow grozi kara. U Was nie....

Po co w Czechach bonitacja skoro czlonkowie klubu hoduja na psach bez bonitacji? Po co rodowody, skoro VIPy moga rejestrowac miksy? Po co reguly, skoro czlonkowie klubu jawnieje lamia i nikt ich za to nie moze ukarac?

Zamiast krytykowac moze warto pomyslec co jest zle i to zmienic? Bo sam fakt, ze bylo mozliwe rejestrowanie bazpapierowcow (Mutar), ktore mialy 0% krwi CSV wbrew przepisom FCI i CMKU. Oraz to, ze nikt nie poniosl za to ZADNYCH konsekwencji oznacza, ze moze ladna jest tylko teoria, ale praktyka to cos innego....

The customs of your tribe are not laws of nature - George Bernard Shaw
Margo jest offline   Reply With Quote