View Single Post
Old 01-03-2005, 00:25   #34
Huan
Member

Huan's Avatar

Send a message via Skype™ to Huan Send Message via Gadu Gadu to Huan

Quote:
Originally Posted by magdalena
Dona też się wkurzyła i to nie na żarty, ja ją skarciłam,
przynajmniej starałam się , treserka natomiast dała Donie
po pysku otwartą ręką po czym zaczeła psa uspokajać,
poskutkowało....
Mozliwe, ze poskutkowalo, ale lepiej jest troche zmienic podejscie.
Przede wszystkim u wilczaka trzeba pamietac o robieniu czestszych przerw, gdyz bardzo szybko sie nudza, szczegolnie szczeniaki.

Podstawa jest jednak cwiczenie bez karcenia, ale oczywiscie nie bez korekcji. Pociagniecie smycza czy ostry glos powinny byc maksymalna. Jesli juz ma jednak doisc do skarcenia, to jedynie przez wlasciciela i to tylko w przypadku jesli wiadomo, ze sobie poradzi i przeprowadzi to sprawnie (czyt. szybko). Ma to swoje przyczyny:

- po pierwsze - wilczak jest rasa, ktora z definicji jest nieufna wobec obcych, wiec karcenie psa przez osobe obca/treserke moze tylko ta nieufnosc poglebic, a stad juz niedaleka droga do reakcji strachliwych lub agresywnych wobec obcych,

- po drugie - wilczaki z natury sa dominujace i dlatego jesli juz ma byc skarcenie, to nie mozna pokazac mu swojej slabosci, ze nie jestesmy w stanie sie przeciwstawic. Musi wtedy wyjsc na nasze, bo pies szybko sie nauczy, ze wolno mu wszystko,

- po trzecie - skarcenie musi byc bardzo szybkie, nie dajace szansu psu na sprzeciwienie sie.. nie moze to byc zadne silowanie sie przez 5 minut, bo tak zwierzeta w naturze nigdy nie robia (karcenie sprowadza sie przewaznie to jednego klapniecia zebami).

Quote:
Originally Posted by Ori
czy probowalas polozyc ja przy pomocy smakolykow?
I to jest wlasnie dobre podejscie. Przede wszystkim szczeniak musi byc glodny, a nagroda bardzo smaczna. Wtedy raczej nie odmowi polozenia sie. Dobra motywacja to podstawa szkolenia.

Quote:
Originally Posted by magdalena
wiesz to nie jest kwestia smakołyków,
Jesli dajesz smakolyki i go nie chciala, to wniosek jest jeden: byla jeszcze nie wystarczajaco glodna
Huan jest offline   Reply With Quote