View Single Post
Old 07-11-2009, 09:38   #20
Xhrista
Junior Member
 
Xhrista's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Borssele
Posts: 426
Default

Quote:
Originally Posted by Puma View Post
Op het wolfhonden online forum in die draad, kan men nog een hoop leren van de link van Mijke hierboven...
Idd goed stuk,alleen jammer dat je het op deze manier schrijft,want niet alleen de schrijvers in dat stuk kunnen hier uit leren,maar iedereen,al jheb je al je hele leven honden.Trouwens je kan altijd leren,zelfs van iemand die net een hond heeft aangeschaft.

Alleen moet je dus niet vergeten dat honden al snel een roedel zijn,tenminste bij de SWH's zie ik dat toch snel gebeuren,alleen is dat het wandel roedel.Als honden elkaar vanaf jongsafaan kennen en elkaar regelmatig tegen komen,dan zoeken ze elkaar ook altijd weer op en zo gauw het groepje samen komt,weten ze vaak weer wie welke plek heeft.
Alleen zo rond de 2 รก 3 jaar krijg je periode dat ze elkaar beetje uit gaan proberen,net zoals ze dat bij ons doen.En dan kan er wel eens even wat gebeuren.En dat zijn dan de ruzies die je het beste even kan laten gaan,anders kan je dus nooit meer samen lopen.

Er staat ook ergen geschreven,dat elke situatie om andere oplossing vraagt,dus alleen iemand die z'n hond kent en situaties beetje in kan schatten kan daar dus eigenlijk wat mee.Is ook jammer dat vele mensen op wandelingen,meer samen aan het kwaebbelen zijn ,als dat ze naar de honden kijken,terwijl daar zoveel van te leren is.
Observeren is het grote woord.

Trouwens teven kunnen ook zo maar ineens boven op een complete reu klappen,tijdens of in aanloop naar loopsheid.Alleen maar omdat de reu niet meer goed functioneerd,dus gewoon niet geschikt is.
Gevechten ,kunnen dus ook vaak in roedel ontstaan door ziekte dieren daarin,die gevaar zijn voor roedel.
Toen Xandra van mij,die altijd boven Shanti stond en nooit gevechten uitlokte,ziek werd en voelde dat ze onderspit zou gaan delven,ging ze het zelfs opzoeken.Zowat net of ze erom vroeg.Maar misschein zou ze in de natuur,de eenzaamheid hebben opgezocht en was ze al eerder vertrokken.Wij verplichten de honden bij elkaar te zitten.

Bij mij is dus ook het besef,dat een hond herplaatsen als het niet meer goed gaat in roedel ,heel duidelijk.Is niet zielig ,maar juist heel prettig voor alle betrokkene.Dat alles beter als een escalatie en alsnog herplaatsen of erger.

GR. Christa
Xhrista jest offline   Reply With Quote