Witam wszystkich! Od wielu lat marzyłem żeby mieć swojego, własnego wilczaka. Gdy zobaczyłem psy tej rasy to najzwyczajniej sie w nich zakochałem!! Niestety nie mogłem spełnić swojego marzenia z prostej przyczyny..wilczak z rodowodem kosztuje więcej niż ja zarabiam miesiecznie!!! Nie pozostało nic innego jak oglądać wilczaki na wystawach, na zdjeciach itd. Wkońcu raz zacząłem przeszukiwać czeskie strony w typie allegro i ku mojemu zdumieniu było tam bardzo dużo wilczaków bez rodowodu! Udało mi się nawet znaleźć wilczaki bez rodowodu bardzo blisko granicy. Nie czekając długo postanowiłem spełnić swoje wielkie marzenie..mieć wilczaka!!! Więc zamówiłem!!!!

Z utęsknieniem czekałem na maile z czech ze zdjeciami szczeniaczków. Wkońcu przyszedł ten dzień, bardzo długa podróż i w domu pojawił sie nowy mieszkaniec..Nera, bo tak nazwali ją czesi. Mówili że to taka mała przytulaczka, która lubiła czasami ugryźć

Nera ma ciężki charakterek jak chyba każdy wilczak ale nie żałuje że jest z nami i gdybym miał wybierać to mógłbym jeszcze kilka razy jechać do czech zeby tylko spełnić to marzenie!! Wiem uważacie moją Nere za kundla, za coś podobnego do wilczaka ale nie wilczaka a dla mnie to jest najpiękniejszy i najmądrzejszy WILCZAK na świecie i nie zamieniłbym jej na żadnego waszego super wilczaka z papierami i tytułami bo to dla mnie nie o to chodzi tylko o super przyjaciela wilczaka!! Wilczaki trzeba poznać i pokochać a wtedy nie chce sie już innego psa!! Dla mnie Nera jest prawdziwym, pięknym WILCZAKIEM i mam to gdzieś że dla Was jest kundlem!!!!