A ja raz jeszcze zapytam: skoro ZK w Polsce nie wymaga wobec wilczaków wyników HD to o co tyle szumu? Logicznym jest dla mnie, że każdy rozsądny hodowca zrobi prześwietlenie na dysplazję biodrową, łokciową, badanie PRA, badanie serca i Bóg wie co jeszcze, ale w przypadku wilczaka robi te badania z własnej nie przymuszonej woli, bo wedle przepisów kynologicznych OBWIĄZUJĄCYCH W NASZYM KRAJU NIE MUSI TEGO ROBIĆ!!
Równie dobrze moglibysmy dyskutowac dlaczego Herra nie ma zrobionego - dajmy na to Wassermana (to kpina oczywiście

) bo np. związek kynologiczny na Seszelach takiego badania wymaga. To może zamiast wieszac psy na kobicie zrobicie taką burzę w ZK i spowodujecie zmiane przepisów?! Jak sadzę to byłoby bardziej wartościowe.
Poza tym z całym szacunkiem
Quote:
Twoja Tora mogła zdobyć papiery i teraz wszytko by było w porządku, na świat przyszły by pieski o zapewnionym zdrowiu i
|
ale wiekszego absurdu dawno nie czytałam!! Zrobienie Torze rodowodu dałoby
gwarancję zdrowego miotu !!!!!!!!!!????????
Uwielbiam zagladac na wolfdoga i w miarę możliwości uczestniczyć w dyskusjach na forum, bo jest to jedno z nielicznych miejsc gdzie spotykają się prawdziwi miłośnicy Czeweczek, ale czasami naprawdę sprawiacie wrażenie grupy ciotek klotek. Rany, spójrzcie tak czasami z boku na to co piszecie. Czasami te dyskusje przypominają poziomem dyskusje z dogomanii gdzie przemiłe 14-latki piszą: "nie znam się na tym ale moim zdaniem...."
Quote:
Nie chcemy, aby bezpańskich, niekochanych, porzuconych psów przybywało.
|
A od kiedy rodowód daje pewnośc, że pies będzie dożywotnio kochany, pański i nie porzucony?? Przecież to Tora (Herra) owoc ciekawego, wartościowego krycia z niezłym rodowodem a znalazła się zagłodzona w rowie!! Nie znacie innych przypadków psów rodowodowych, kupionych czesto za niemałe pieniadze, które znajdują sie w schronisku, są wyrzucane lub w najlepszym przypadku szukają nowych domów?
Quote:
Ta ostateczność może doprowadzić do sytuacji, że potomków Herry spotka jej los. Wiedząc jak stosunkowo 'trudnymi' psami bywają wilczaki nie boisz się, że w rękach niedoświadczonego, przypadkowego kupca z Allegra może stać im się krzywda
|
Jako użytkownik allegro czuję się trochę dotknięta

Wprawdzie nie kupuję tam zwierząt tylko produkty nieożywione

ale nie uważam iż z powodu miejsca zakupu sa one dla mnie mniej wartościowe. Herra była kupiona u hodowcy! nie na allegro, a znalazła sie w rowie.
Quote:
Wytlumacz mi prosze, jak mozna bylo robic miot do zaprzegu po niebadanych rodzicach? Szczegolnie u psow pociagowych stawy sa narazone na ogromne obciazenia. Czyli brak HD to podstawa. Jesli rodzice maja dysplazje, a szczeniaki ja po nich odziedzicza, to dla wielu praca w zaprzegu moze oznacza, ze szybko przestana chodzic, bo choroba na pewno sie u nich rozwinie, jesli tylko beda w ten sposob trenowane...[
|
Margo, wyciąg z załącznika 10 do Regulaminu hodowli Psów Rasowych pkt. dotyczący grupy V mówi:
SZPICE MAŁE I MINIATUROWE
- przegląd kwalifikacyjny z dokonaniem odpowiedniego wpisu do dokumentacji (zgodnie z odrębnymi przepisami).
Nie znajduję tu słowa na temat tego,że haszczaki czy malamuty jako typowe psy pociągowe MUSZĄ W TYM KRAJU zrobić HD!
I to by było na tyle bo muszę spadac od komputera. pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie, co nie znaczy, że się z Wami we wszystkim zgadzam