Skoro uwazasz ze pomaganie pieskowi polega na tym abym musial go wziac bez odpowiednich papierow ze jest mieszancem no to trudno.
Ja juz dawno temu zdecydowalem ze bede mial wilczka, a ze istnieja pieski wilczaki to tym lepiej bo byloby to bardziej skomplikowane gdybym musial kupic hybryde z wilka itp. zwlaszcza pod wzgledem tego ze mialby nieprzewidywalny charakter i nieprzewidywalne cechy. A o wilczaku jest bardzo duzo informacji zarowno o samym piesku jak i o tresurze.
Ja i tak kupie pieska wilczaka bo:
a) I tak nikt nie wie kim jestem w rzeczywistosci, wiec pieska moge kupic nawet sam w Polsce.
b) Pieska moze mi kupic wujek albo kuzyn w Polsce i jesli bede zmuszony tak zrobic to kupia pieska od tego hodowcy ktory najwiecej protestuje przeciw mnie bo bedzie to mialo dodatkowy smaczek
No ale narazie licze na to ze sa rozsadni i normalni hodowcy w Polsce i ze od ktoregos z nich kupie pieska z odpowiednimi papierami DLA DOBRA PIESKA, poniewaz ten hodowca bedzie rozumial ze z odpowiednimi papierami piesek bedzie mial 100 % pewnosc ze nic zlego go niespotka po drodze do Norwegii a w Norwegii i tak zadne papiery nie beda potrzebne bo tutaj piesek bedzie jako kundel urodzony w Norwegii.