View Single Post
Old 08-01-2010, 20:54   #39
z Peronówki
VIP Member

z Peronówki's Avatar

Send a message via MSN to z Peronówki Send a message via Skype™ to z Peronówki

Quote:
Originally Posted by shaluka View Post
Też to czytałam i choć osobiście sarloosa nie mam, nie wiem jakie tam sa podejrzenia genetyczne
Podejrzen nie ma. Jest pewnosc. Wlasnie w Honderskim Klubie toczy sie sprawa (juz udowodniona), ktorej rezultatem moze byc anulowanie rodowodow wielu Saarloosow, bo ich ojcem ("dzieki wlasnie hodowli "de Louba tar" i jej "klonow") jest Chrop z Kladenske zare (http://www.wolfdog.org/pol/dbase/d646.html).

Inna dotyczy "slynnego" Skoga - tez toczy sie postepowanie, bo wyglada na to, ze to nie jest Saarloos... (wiecej mozna przeczytac m.in. na angielskim forum)

A do tego dochodzi jeszcze masa innych psow, ktore sa przodkami Saarloosow (w tym spora grupa CzW), a ktore nie widnieja w ich rodowodach.

Teraz wiele krajow wprowadza obowiazkowe badania DNA, wiec moze ten proceder zostanie wreszcie ukrocony...

Quote:
Originally Posted by shaluka View Post
ale poznałam kilka tych psiaków z różnych i w różnych krajach. Stąd też nie uważam by były takie złe, jesli chodzi o charakter.
Zalezy co kto lubi i jakich rodzicow wybierze... Jednak rasa to rasa i wiele osob sie na tym "przejechalo"... Z pewnoscia widzialas na wilczakowych wystawach w Slowacji pieknego Saarloosa z Austrii. Jego wlasciciel probowal wlasnie "zmienic rase" - wiedzial jakie sa Saarloosy, ale myslal, ze to sprawa wychowania. Wybral dobra hodowle., starannie wybral rodzicow. Od poczatku psa maksymalnie socjalizowal.... I poczatkowo efekty byly dobre, ale w wieku kilku miesiecy pies sie "zatrzymal" - pod tego czasu nie bylo polepszenia, ale wiecej cofania. Bez zadnych zlych przezyc, przy masy pracy okazalo sie, ze Saarloos bedzie jednak Saarloosem. To nie jest obecnie strachliwy pies - mozna go zabrac na wystawe, przejdzie przez tlum ludzi. Dla mnie wydawal sie normalny, ale wlasciciel mowi, ze niestety tak nie jest, Zawsze jest to pies na "granicy" - ktory moze zdecydowanie "no to robimy odwrot"...
Mysle ze potwierdzeniem tego "eksperymentu" jest tez Speedy Eli - odebrana maluska, socjalizowana, wychowywana w miescie, przyzyczajana do dzieci, psow. I ponownie widac, ze charakteru przeskoczyc sie nie dalo i gdy dorosla stala sie typowym "holenderskim" Saarloosem...

Oczywiscie wszystkie psy sie roznia, maja wlasne charakterki. Roznia sie wychowaniem i "prowadzeniem". Ale jednak rasy charakteryzuje "typowy" dla rasy charakter. Lub raczej powinien...

'Z PERONÓWKI'
FACEBOOK GROUP
z Peronówki jest offline   Reply With Quote