View Single Post
Old 25-01-2010, 20:41   #6
Marcin L.
Junior Member

Marcin L.'s Avatar

chciałbym wszystkim serdecznie pogratulować zwycięstwa, szczególnie Oli i Kamilowi za triumf Ardala - super.

Ewie - za zakończony championat K-lee

Monice za rozpoczęcie championatu z Draculi ( Dacre )

oraz całej reszcie

Dziękujemy za przemiły spacer !!!

ja niestety nie mam miłego wspomnienia z wystawy
"profesjonalne i miłe podejście do psów ze strony sędziny, p. Niciewicz" jak napisał Kamil, troszkę się myli z tym co nas spotkało.
Pani Niciewicz opisała Barinę jako bardzo ładną itp. za wyjątkiem tego, że dostała warunkowo bdb, ponieważ chciała jej przyznać "nie do oceny" ze względu na to, że suka nie spełnia norm hodowlanych i jak uznała Pani Niciewicz ze względu na dyskwalifikujący ją cęgowy zgryz.
Barina nie ma jedynki straciła ją w starciu z końskim kopytem, ale nie to stanowiło problem w jej ocenie tylko, cęgowy zgryz.
Dostała jednak warunkowo bdb - a nie została zdyskwalifikowana tylko dla tego, jeśli podejmę się jak zaleciła Pani Niciewicz wciskania jej na siłę żuchwy tak długo aż skoryguję jej ten "dyskwalifikujący zgryz".
Załamałem się - co ja mam jej zrobić, wciskać szczenke? A skąd moja wielka łapa będzie wiedziała, kiedy przestać i jak nie zrobić jej krzywdy...

Dopiero po sugestiach pewnych osób zaczołem sprawdzać temat dalej
Wzorze rasy mówi:
Čelisti/zuby: Čelisti silné a souměmé. Zuby dobře vyvinuté, zvláště špičáky. Nůžkový nebo klešťový skus, 42 zuby odpovídající zubnímu vzorci. Pravidelná linie skusu.
.
Szczęki / uzębienie: Szczęki mocne i symetryczne. Dobrze rozwinięte zęby, szczególnie kły. Nożycowy lub cęgowy z 42 zębami zgodnie ze standardem stomatologicznym. Zęby są regularnie rozmieszczone.

Czyli nasuwa się pytanie - czy według zaleceń Pani Niciewicz miałem pchać i deformować Barinie szczękę, mimo, że jak pokazuje wzorzec ma dobry zgryz ?
Coś mi tu nie gra ponieważ
Pani sędzina, Przewodnicząca KLUBU RASY Psów Pasterskich Niepolskich, czyli naszego Klubu - czyżby miała problemy ze znajomością wzorca rasy ?

Na poprzedniej wystawie kiedy ta sama sędzina oceniała naszą suczkę zgryz miała taki sam - owszem miała wówczas wszystkie zęby, ale ocena była doskonała i w opisie nie ma najmniejszej wzmianki o złym układzie zębów dlatego teraz totalnie nic z tego nie rozumiem.
Marcin L. jest offline   Reply With Quote