Afficher un message
Vieux 11/02/2010, 10h13   #35
Rona
Distinguished Member

Par défaut

Citation:
Envoyé par GRABA Voir le message
Wszelkie "krzyki" pewnie umilkną, gdy oficjalną stanie się taka baza i wtedy każdy "nie w temacie" po dogłębnym czytaniu ze zrozumieniem będzie posiadał wiedzę.
Dla mnie ważne by było aby osobna baza powstała także w przyszłym klubie rasy
Obawiam się, że to na razie marzenie. Z dwóch powodów:
1. Badanie kosztuje 100 Euro + podatek . Przy jednym psie to jeszcze można wytrzymać (tyle samo mniej więcej kosztuje HD + ED), ale gdy ktoś ma więcej psów, to... no właśnie. Mijke zaoferowała się, że może przyjechać z innym wetem i za darmo pobrać materiał, pod warunkiem, ze udałoby się zebrać w jednym miejscu co najmniej 30 chętnych wilczaków + właścicieli z kasą. Przy takim "hurcie" laboratorium uczelniane mogłoby obniżyć koszt jednego badania do 80 Euro + podatek (realnie ok. 100). I tak jest to najtańsza opcja - inne ośrodki, które wykonują takie badania odsyłają materiał właśnie do laboratorium w Utrechcie. Osobiście wątpię, czy taka akcja miałaby szanse powodzenia, ale być może jestem pesymistką.

2. Jeśli któremuś psu wyjdzie wynik dodatni (tzn. że pies jest nosicielem), a rachunek prawdopodobieństwa wskazuje, że tak będzie na pewno, to przypuszczam, że znajdą się osoby które zechcą to ukryć. Skoro są u nas hodowcy, którzy ukrywają nie najlpesze wyniki HD/ED lub inne choroby swoich psów, to tym bardziej będą ukrywać, że pies nosi wadliwy gen. W tym wypadku brak danych będzie działał na niekorzyść przedsięwzięcia. Warunkiem sensowności powstania takiej bazy jest aby objęła jak najwięcej psów. Hanka pisała, że czeski klub przymierza się do zbiorowych badań wilczaków.

Citation:
Envoyé par GRABA Voir le message
P.S. Rona - dziękuję bardzo!!!
Nie ma za co Podziękowania należą się przede wszystkim Mijke, za zaangażowanie w sprawę. O ile wiem, to w odróżnieniu od niektórych "obrabiaczy" realnie już pomaga chorym pieskom i chwała jej za to.

Rona jest offline   Réponse avec citation