Quote:
Originally Posted by Puchatek
Może właśnie w tej chwili jest dobry moment, aby poprosić /imiennie/ hodowców o przedstawienie sytuacji w ich hodowlach. Reakcja pytanych pokaże, komu zależy na rasie...
|
Ale to juz widac... Wymiana informacji dziala bardzo dobrze, aczkolwiek z internetu ludzie przeniesli sie na spotkania... I trudno im sie dziwic - napisanie o jakims problemie tutaj zaraz powoduje durne komentarza i pomowienia na innych "konkurencyjnych" forach.
Szczerosc....

Chcesz szczerosc - w wieku 8 lat na raka z przerzutami zmarl moj pies. To gigantyczny cios, gdy w ciagu tygodnia tracisz pozornie zdrowego psa, z ktorym spedzilo sie kawalek zycia... Wielka strata, ale jeszcze straszniejsza, gdy czytasz pomowienia, ze go zabilas, bo byl pasozytem nieuzywanym w hodowli.
Szczerosc....

Taka jak ostatnie przyznanie sie tu na forum, ze jakies szczeniaki nie przezyly, aby chwile potem przeczytac, ze sie ma zdegenerowane psy, albo na innych, ze sa chore i trzeba wyrzucic z hodowli i matke i ojca... I pisza,powtarzaja to osoby, ktore mialy tez u siebie nieszczesliwe zgony, ale byly na tyle "madre" aby je ukryc...?
Szczerosc....

Taka jaka jest przyznanie sie do gorszego wyniku HD, aby potem sie dowiedziec, ze stracilo sie kupujacego na rzecz innego miotu, gdzie istnieje powazny problem z HD, ale z powodow marketingowych ukrywanych przez hodowce?
Ja sie nie dziwie, ze wielu hodowcow nie mowi o problemach na forach... A ci ktorzy byli szczerzy szybko sie tej szczerosci oducza...

Bo ile mozna znosci ataki i pomowienia osob, ktore maja w swojej hodowli niezle "bagienko", ale okryte slicznym PRem?
Chcesz znalezc informacje o hodowcach, ktorzy ukrywaja dane o problemach...?

Wystarczy poczytac fora - dokladnie widac wlasciciele ktorych hodowli maja ZAKAZ pisania o problemach zdrowotnych, czy nawet problemach z wychowaniem wilczakow...
Quote:
Na podstawie ich etyki pozostali zwykli posiadacze /lub przyszli hodowcy/ będą czerpać wzorce zachowań.
|
Uwierz mi, ze ludzie CHCA byc oklamywani... Podam ci przyklad - we Wloszech byly dwie hodowle - jedna podawala nam wszystkie wyniki HD swoich psow, a miala je sporo powyzej sredniej. Druga jedynie te dobre, a ukrywala mase przypadkow ciezkiej dysplazji. Wiesz, ktora byla okreslana jako "zdrowa" - ta, ktora oszukiwala... Dlaczego - w przypadku HD wiadomo, ze w kazdej hodowli sie takie psy trafiaja... Taka jest STATYSTYKA. Jesli hodowca wyhodowaljuz troche psow i podal jedynie kilka wynikow i wszystkie "sliczne" to mozemy miec pewnosc, ze to sciema....

A mimo tego ludzie wybiora tego, ktory "sciemnia", bo chca w to wierzyc nawet jesli na zdrowy rozsadek czuje sie przekret...
I tak jest w Polsce - wiele hodowli w Polsce jest szczera, ale pod wzgledem opinii na temat zdrowia ich psow przegrywaja czesto z tymi, ktorzy robia lewe przeswietlenia i ukrywaja zle wyniki... I widze, ze kombinatorstwo zaczyna sie niektorym udzielac...
Quote:
Szanowna p.Margo... kto /imiennie/ tak haniebnie się zachował? Publiczne mówienie o zachowaniach nieetycznych powinno sprowokować następnych do zastanowienia się zanim zaczną oczerniać...
|
Puchatek - ja wiem, ze chcesz dobrze, ale wymienianie ludzi z nazwiska przerodzi sie w typowa wojne "bojki miedzy hodowcami" (tym bardziej, ze chodzi nie o osoby, bo to dla nich typowe, ale o sam problem)... Moj tekst mial trafic do tych Pan i trafi... I jestem pewna, ze sie nad tym zastanowia i przestana tak postepowac... A przeciez o to wlasnie chodzi...