View Single Post
Old 12-02-2010, 18:24   #2
GRABA
Senior Member

GRABA's Avatar

Sytuacja wygląda następująco:
Pojechały do schronu 2 osoby (jedna z nich, to potencjalny przyszły właściciel pełno adopcyjny). Wobec ludzi obcych (czyli nich) pies nie przejawiał agresji – niestety wobec pracowników tak i tu jest totalna porażka. Pies wcale nie daje się prowadzić na smyczy, ba on nawet nie pozwoli założyć sobie obroży – właściwie niczego – jest to dramat – to pies nauczony wolności. To bardzo trudna sytuacja. To schronisko jest likwidowane, a zwierzęta częściowo zostaną przeniesione. Mamy chwilowo psa zabezpieczonego papierem, ale nie wiem na jak długo. Znów potwierdziło się niestety słuszne twierdzenie, że wilczak, który da się pogłaskać nie = wilczak o dobrej psychice. Nie jest to potulny wilczak. To pies o braku socjalizacji, dodatkowo wpływ ma na niego cała ta schroniskowa sytuacja. Jutro być może uda się tam sprowadzić szkoleniowca od trudnych ras, ale tak naprawdę, to sama nie wiem co dalej, wzięcie psa na tymczas to tu wchodzi jedynie rozwiązanie przetrzymania psa w kojcu…. – chyba, że jest jakiś śmiałek, który podejmie to ryzyko?
Wiemy, że jest to pies zgarnięty z Kudowy Zdroju, czyli zwierzak przyszedł do Polski sam, albo ktoś mu w tym pomógł…. Hodowla z której pochodzi znajduje się tylko 7 km od granicy Polski. Niestety hodowca nie podejmuje akcji. Wkręciłam go lekko i był zmuszony do mnie napisać, a wiecie po co?
Po to żeby zaoferować mi szczeniaka pieska, którego akurat ma – no skandal i wk…….. Wysłałam kolejnego maila, ale ten już był bardzo konkretny – brak odzewu.
Podjęłam też rozmowę w celu ujawnienia danych właściciela z Panią policjant Komendy w Dzierżoniowie – no niestety, są granice choćby o ochronie danych osobowych nie do przejścia dla samej jednej osoby (czyli mnie) – Niech prawo dosięgnie właściciela -być może większą moc miałby klub rasy.

Wszyscy domyślamy się co w takiej sytuacji stanie się z tym psem. No rozpacz……
Dzwońcie do tego hodowcy – może od kogoś odbierze ten telefon

http://darwilka.blogspot.com/

GRABA jest offline   Reply With Quote